Perekonnaõigus


Küsimus: Kas digiallkirjastatud avaldusega saab abielu lahutada nii, et ei pea perekonnaseisuametisse kohale tulema?23.01.2013

Tere. Kas nii on võimalik, et esitada abielu lahutamise avaldus minu ja abikaasa poolt digiallkirjastatuna perekonnaseisuametisse? Kas nii saab lahutada kui ise ei saa kohale tulla?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abielu lahutamise avaldust ei ole võimalik esitada digiallkirjastatult – reeglina esitavad abikaasad perekonnaseisuasutuses isiklikult ühise kirjaliku avalduse abielu lahutamiseks. Kui abikaasa ei saa mõjuval põhjusel ühise avalduse esitamiseks perekonnaseisuasutusse ilmuda, võib ta erandkorras esitada notariaalselt tõestatud eraldi avalduse.

Samuti tuleb abielu lahutamiseks ette võtta teistkordne käik perekonnaseisuametisse – peale avalduse esitamist lahutab perekonnaseisuametnik abielu 1 kuni 3 kuu möödumisel ja seda mõlema abikaasa kohalolekul. Erandina on võimalik abielu lahutada vaid ühe abikaasa kohalolekul, kui teisel abikaasal on mõjuv põhjus, miks ta ei saa perekonnaseisuasutusse ilmuda ja ta esitab notariaalselt tõestatud või konsulaarametniku tõestatud nõusoleku abielu lahutamiseks tema kohalolekuta.

Kuna notariaalselt tõestatud dokumentide saamiseks tuleb ette võtta käik notari juurde ja maksta tuleb ka notaritasu, on ilmselt mõistlikum isiklikult perekonnaseisuasutusse kohale minna.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand