Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isadust on võimalik tuvastada ilma ema teadmata?25.01.2013

Tere. Kas saab tuvastada isadust peale lapse sündi (või alles sündimata lapse) nii, et ema ei saa teada? Nimelt on mul kahtlus, et rasestumise hetkel võis emal olla seksuaalvahekord teise mehega. Miks salaja - seepärast, et kui ikkagi mina olen lapse isa, siis ei ole vaja usaldamatust ja pingeid jms. Tänan!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isadust on võimalik tuvastada nii raseduse ajal kui ka juba sündinud lapse puhul. Isaduse määramiseks raseduse ajal võetakse proov lootevedelikust, juba sündinud lapse puhul võetakse süljeproovid.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis peavad isaduse tuvastamiseks kohale tulema kõik kolm osapoolt – ema, laps ja testitav meesisik. Kõigi osapoolte samaaegne kohalolek on vältimatult vajalik, samuti on alaealise lapse kohtuvälise analüüsi korral vajalik mõlema seadusjärgse vanema (vanem, kes on kantud lapse sünnitunnistusele) nõusolek. Seega Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis ei ole võimalik isadust tuvastada "salaja" ehk ema teadmata ja nõusolekuta.

Ka koduse DNA-testi puhul on vajalik lapse ema nõusolek (allkirjastatud nõusolekudokument), kuigi testi iseenesest saab teha vaid isalt ja lapselt võetud proovide alusel. Kodust DNA-testi ei ole ilmselgelt võimalik teha veel sündimata lapsele.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand