Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas tõendada, et olen oma isa tütar?28.01.2013

Tere! Olen kolmekümnendates naisterahvas. Probleem on nimelt selles, et aastaid tagasi, kui sain passiealiseks ja tahtsin end isaga samasse rahvusesse kuuluvaks märkida, ei õnnestunud mul seda teha. Põhjus peitus sünnitunnistusele märgitud isa perekonnanimes - sinna oli märgitud ema perekonnanimi, kuigi isa eesnimi ja rahvus olid õiged.
Ema elab isaga seni koos, kuigi vaba-abielus.
Kas mul on kuidagi võimalik tõestada, et minu isa on ikka minu isa?
Olen sündinud enne 1980 aastat ja ema sõnul kirjutati sünnitunnistusele mõlema vanema perekonnanimed ühtemoodi, sõltuvalt siis sellest, kelle perekonnanime lapsele anda taheti.

Kõike kaunist!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ajal, mil Teie sündisite, oli võimalik sünnitunnistusele teha isa kohta kanne ema ütluste alusel – seda olukorras, mil vanemad ei olnud omavahel abielus. On ilmne, et selliselt kanti laste sünnitunnistustele isana ka palju fiktiivseid isikuid ehk mehi, kes tegelikkuses ei olnud laste bioloogilised vanemad.

Seega olen arvamusel, et juriidiliselt Teie põlvnemine isast ei olegi tuvastatud ja sellest tulenevalt on Teil teatud asjaajamiste puhul probleeme tekkinud ja võib tekkida ka edaspidi (nt pärimisel). Ainsaks võimaluseks pean isaduse tuvastamise nõudega kohtu poole pöördumist – kui Teie põlvnemine isast tuvastatakse, kantakse ta Teie sünnitunnistusele selliselt, et see omab ka juriidilist tähendust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand