Perekonnaõigus


Küsimus: Kas pean täismahus kohtu poolt määratud elatist maksma, kui laps on ligi pool kuud minu juures?28.01.2013

Kohtu poolt on määratud 160 eurot kuus. Ja laps on neli päeva kuus minu juures. On olnud olukordi, kus laps on minu juures rohkem (mille üle minul muidugi hea meel). Eelmisel kuul oli lapse ema reisil ja kolm nädalat oli laps minu juures. Emalt nüüd küsisin, et mis saab elatisrahaga, kuna üle poole kuust oli laps minu juures. Tema arvates pean maksma nii nagu kohtu poolt määratud. Kuidas aga tegelikult jagada neid rahasid? Praegu ma ise vähe kodus, aga tulevikus tahaksin last ikka rohkemaks enda juurde, kuidas aga siis jällegi elatisrahasid jagada? Keeruline. Leian et kui laps ikka pikemalt minu juures on, siis ma ei peaks täismahus elatist maksma.

Tänan!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Iseenesest on õige Teie arusaam, et kui Te osalete aktiivselt lapse kasvatamises (ja teete sellega seoses lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi), oleks põhjendatud ka elatise vähendamine vastavalt sellele, kui suure osa ajast laps Teiega veedab.

Samas, kui tegemist on kohtu poolt väljamõistetud elatisega, ei tohi Te lapse emale vähem elatist maksta kui kohtuotsuses märgitud. Kui Te seda siiski teete, võib lapse ema pöörduda kohtutäituri juurde ja algatada Teie suhtes täitemenetluse, et saada kätte nö puuduv osa elatisest.

Selleks, et makstavat elatist vähendada, tuleks Teil elatise vähendamise nõudega kohtu poole pöörduda, kuid ei ole kindel, et kohus Teie nõude rahuldaks. Seda põhjusel, et elatise vähendamiseks (ja ka suurendamiseks) peaksid esinema püsivalt muutunud asjaolud, kuid teadmine, et laps oli mingil perioodil rohkem aega Teie juures, kui emaga ja võib-olla tuleb selliseid olukordi rohkem ette, selle alla ei lähe. Samuti ei vähenda kohtud üldjoontes elatist alla miinimummäära.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand