Perekonnaõigus


Küsimus: Kui ei ole ülenejaid ega alanejaid sugulasi, kas teistelt sugulastelt saab nõuda hooldekodu arvete tasumist?29.01.2013

Tere!
Kui vanur vajab hooldekodu teenust (insuldijärgseks paranemiseks, jälgimiseks), kuid lapsi tal endal ei ole (ega teisi seaduse mõttes alanejaid ega ülenejaid sugulasi), siis olen aru saanud, et selle teenuse eest (osas, mida vanuri pension ei kata) peab maksma omavalitsus? Või on omavalitsusel õigus nõuda teistelt sugulastelt mingis osas kulude katmist, väites, et vanuril on palju sugulasi (on kolm õde ja nende lapsed, lapselapsed)? Ning kas on vahet hooldekodu arvete tasumisel ja hooldusravi haigla arvete tasumisel (et ühele peaks omavalitsus juurde maksma, teisele aga ei ole kohustatud)? Kui õepoeg on elanud vanuri juures, kas see toob kaasa kohustuse vanuri eest maksmiseks?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abivajava sugulase ülalpidamiskohustus lasub vaid tema täisealistel esimese ja teise astme ülenejatel (vanemad, vanavanemad) ja alanejatel (lapsed, lapselapsed) sugulastel - külgjoones sugulastel (nt õed-vennad) ülalpidamiskohustust ei ole.

Seega, kui isikul ülalpidamiskohustuslastest sugulasi ei ole, lasub tema eest hoolitsemise kohustus riigil ja seejuures abivajavate isikute osas mingisugust vahetegu ei toimu (omavalitsus hoolitseb võrdsete isikute eest võrdselt).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand