Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abikaasa saab oma osa ühisvarast ära kinkida?30.01.2013

Tere,
Kas kinkelepingust oleks võimalik taganeda? Lahutasime abikaasaga ja ühisvara ei jaganud (korter). Mõni kuu hiljem käis abikaasa notaris, kus tegi kinkelepingu oma tütre nimele, kasutades minu teadmata 8 aasta vanust volitust tehingu tegemiseks. Ei olnud teadlik sellest tehingust, ega ka volitusest, mis oli nii ammu tehtud. Kuidas oleks võimalik oma osa korterist tagasi saada? Kuna tegu jämeda tänamatusega. Sest kingisaaja ei ole isegi minu tütar. Tema oli abikaasa esimesest abielust. Meie ühine tütar ei saanud midagi. Seega pean seda ebaõigeks, et minu seljataga on tehtud selline tehing.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Iseenesest on ühisvaraga tehingute tegemisel vajalik mõlema abikaasa nõusolek, kuid kui abikaasal oli Teie volitus tehingu tegemiseks, on kinkeleping iseenesest kehtiv. Ilmselt oli tegemist tähtajatu volitusega, vastasel juhul ei oleks saanud abikaasa notari juures vastavat lepingut sõlmida.

Kinkelepingust on teatud tingimustel võimalik taganeda, kuid pelgalt Teie poolt esitatud asjaolude alusel ei julge ma öelda, kuidas asi võiks täpselt laheneda. Soovitan Teil pöörduda selle valdkonna spetsialisti poole täpsema ülevaate saamiseks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand