Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas toimida, kui abikaasa keeldub lahutust andmast?31.01.2013

Olen abielus välismaalasega. Abielu sõlmiti samuti väljaspool Eestit, kuid kõik dokumendid on legaliseeritud/apostilliga kinnitatud. Abielu on kestnud 10 aastat, meil on 1 laps. Soovin lahutust, kuna me ei suuda üheski küsimuses enam ühel meelel olla, visioon lapse kasvatamise suhtes, kohustuste jagamise jne, jne on täiesti erinev. Abikaasa keeldub lahutust andmisest. Meil on majale pangalaen, teades, et mina laenu üksi tasuda ei suuda, andis ta mulle valida, et kas kolin välja või maksan laenu edaspidi üksi. Maja müüki panna ei lase. Lapsega ei ole ta siiani tegelenud, nüüd aga nõuab, et poole ajast peaks laps temaga olema. Kuna tal puudub lapse suhtes täielikult vastutus, hoolitsus ja turvalisuse tagamise tunne, on mul tõsine hirm kui mees lapsega kuhugi sõidab. Ta ületab pidevalt kiirust, väidab, et lapse turvatool on mõttetus. Talvel laps ilma mütsi ja kinnasteta välja lasta on tema arvates normaalne. Kuidas toimida? Kas abikaasa saab keelduda lahutuse andmisest? Kas ta saab nõuda lapsele hooldusõigust, kuna tema sissetulek võimaldaks lapsele mugavusi, mida mina pakkuda ei suudaks?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks jääb Teie kirjeldusest arusaamatuks, kas elate hetkel mõlemad Eestis (ja kui kaua olete abikaasaga Eestis elanud). Kui olete abikaasaga mõlemad Eesti alalised elanikud, on Eesti kohus pädev asja lahendama, st võite kohtumenetluse abielu lahutamiseks Eestis algatada. Koos abielu lahutamisega võite kohtult taotleda ka ühisvara jagamist (eeldan Teie kirjelduse põhjal, et ühisvara jagamise osas kohtuvälisele kokkuleppele jõuda ei õnnestu). Abielu lahutamisest keelduda võimalik ei ole – kui vastava menetluse algatate, lahutatakse abielu kindlasti.

Lapse hooldusõiguse täielikuks üleandmiseks ühele vanemale (teisisõnu ainuhooldusõiguse saamiseks) peavad esinema väga kaalukad põhjused, pelgalt ühe vanema parem majanduslik kindlustatus selleks alust ei anna.

Kordan veelkord üle, et andsin oma hinnangu eeldusel, et elate abikaasaga mõlemad alaliselt Eestis. Konkreetsema õigusnõu saamiseks, sh kohtualluvuse kindlaksmääramiseks, soovitan pöörduda valdkonna spetsialisti poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand