Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abikaasa surma korral saan tema kontolt raha kätte?04.02.2013

Tere
Olen abikaasaga ametlikus abielus juba 20 aastat. Abikaasa on mul töövõimetuspensionär. Olen oma elus päris kõvasti tööd rabanud ning osa rahast hoiustanud abikaas pangakontole - just selle raha, mida siis kasutada vanaduspõlves kui meil läheb vaja.
Kuna hoius asub abikaasa pangakontol ning mingit testamenti ei ole meil kummalgil tehtud, kas tekib minul tema pangakontolt raha kättesaamisel mingeid probleeme, kui temaga peaks juhtuma nö kõige halvem - lisan märkusena veel, et tal on eelmisest kooselust ka täiskasvanud poeg (kellega ta juba küll oma 10 aastat ei oma mingit kontakti) - kas võib sellisel juhul poeg esitada nõude osa kontol olevale rahale - kõik pangakontole laekunud rahad on ametlikud ülekanded ettevõtetelt viitega minu töötasu kohta.
Kas antud teemast lähtuvalt on meil vaja teha abikaasaga ühistestament, et ei tekiks pärast mingeid probleeme või ei ole selleks vajadust.

Tänud ja lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kuna testament (teadaolevalt) puudub, kohaldub seadusjärgne pärimine – Teie abikaasa pärijateks olete Teie ja tema poeg. Esimese järjekorra pärijate kõrval pärib abikaasa võrdselt pärandaja lapse osaga, seega pärite abikaasa surma korral võrdses osas abikaasa pojaga.

Teie abikaasa pangakontol olev raha on ühisvara, seega seadusjärgsel pärimisel on abikaasa surma korral tema pojal õigus 1/4 kontol olevast summast (kuna tegemist on ühisvaraga, kuulub pool sellest summast Teile ja teine pool, st abikaasa oma, läheb tema surma korral võrdses osas jagamisele Teie ja abikaasa poja vahel).

Kui Teie abikaasa soovib eeltoodud olukorda vältida, on tal võimalik teha testament, millega välistab oma poja pärandajana ja pärandab oma surma korral kogu vara Teile. Samuti on võimalik teha abikaasade vastastikune testament. Testamendi tegemise kohta saate täiendavat infot notari käest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand