Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan lahutades lapse hooldusõiguse kui abikaasa ähvardab ja ma ei soovi, et laps sellist elu näeb?14.02.2013

Tere, mul on suur mure.
Kui suur tõenäosus mul on saada hooldusõigus endale lahutava abikaasa suhtes:
1.Ta pole lapse bioloogiline isa.
2.Ta on minu elamisse sisse tunginud, ähvardanud mind noaga. Lapse kuuldes lubas mind ära tappa, tööl ta ei käia, joob pidevalt. jpm.
3.Kui talle midagi ei meeldi, siis ähvardab mind, et võtab minult lapse ära.
4.Lapsele minnakse purjus peaga lasteaeda järele.

Minu närvid ei pea sellisele asjale enam vastu, ennekõike on mul kui ema kohus kaitsta oma last kui emalõvi. Ma ei taha, et laps peaks kannatama. Juba nende juttude põhjal, mida lapse isa suust välja ajab - see ei mõju lapse arengule hästi.

Mis oleks teie soovitused/nõuanded!?

Jään Teie vastust väga ootama

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldiselt peavad hooldusõiguse täielikuks üleandmiseks ühele vanemale (teisisõnu ainuhooldusõiguse saamiseks) esinema väga kaalukad põhjused ja pelgalt niivõrd lühikese kirjelduse alusel ei ole võimalik prognoosida, kas kohus rahuldaks Teie sellekohase nõude.

Pigem soovitaksin Teil kohtult taotleda lapse elukoha otsustusõigust – selle nõude rahuldamine annab Teile õiguse määrata kindlaks lapse elukoht ehk võtta laps enda juurde elama. Väga tõsiselt ei tasu ka suhtuda lapse isa ähvardusse lapse äravõtmise kohta, sest nagu eelnevalt märkisin, vajaks see väga kaalukaid põhjuseid. Üleüldiselt on kohtupraktika kujunenud selliseks, et vanemate lahkumineku korral antakse ühele vanemale lapse elukoha otsustusõigus, mitte ei võeta ühelt vanemalt hooldusõigust täielikult ära.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand