Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas on sätestatud hooldusõiguse muutmine kuni 01.07.2013?17.02.2013

Tere
Kas on võimalik ühist hooldusõigust muuta perekonnaseaduse § 214 lg 4 alusel ehk ilma kohtuta, kui laps on sündinud 11.2007 ja lahutasime 04.2010. Lääne-Viru Maavalitsuse lehel on, et see erand kehtib kuni 01.07.2013 ja puudutab neid vanemaid, kes vastavad kõigile järgmistele tingimustele:
- registreerisid oma lapse sünni enne 01. juulit 2010;
- ei olnud lapse sünni registreerimise ajal abielus;
- ei ole ka pärast lapse sünni registreerimist omavahel abiellunud.

Laps kasvab ema juures ja plaanin minna Soome elama. Isalt igasugune nõusoleku taotlemine on üks suur jamamine. Ta pigem takistaks kui oleks arusaaja. Seoses sellega sooviksi õigust ise otsustada. Kui seda lg 4 kohaselt teha ei saa, mis oleks siis järgmine võimalus?
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Mina ei loe PkS § 214 lõikest 4 välja, et enne 1. juulit 2010 sündinud lapse hooldusõiguse kohtuväline muutmine eeldab seda, et vanemad ei olnud lapse sünni hetkel abielus ega sõlminud abielu peale lapse sündi. Minu hinnangul on Teie poolt esitatud asjaolude alusel võimalik hooldusõigust muuta kuni käesoleva aasta 1. juulini ja seda olenemata sellest, et olite lapse sünni hetkel lapse teise vanemaga abielus.

Lääne-Viru Maavalitsuse kodulehel olevat informatsiooni (või täpsemalt selle allikat) ei oska ma kahjuks kommenteerida, seega soovitan täiendavat informatsiooni neilt endilt küsida.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand