Perekonnaõigus


Küsimus: Millised on lapsega kohtumiskohad kui laps ja vanem ei ela koos?17.02.2013

Tere

Kolme aastane laps on isast lahus elanud 2 aastat. Poeg elab minu (ema) juures. Peale lahkuminekut nõudis isa, et nad kohtuksid lapsega meie eelmises ühises kodus, kuhuta ise edasi elama jäi ning on ka juba uus naine majas. See oli tema jaoks ainuke pakkumine ja variant. Ma keeldusin.
Pakkusin välja, et nad kohtuksid minu uues korteris või õues mänguväljakutel, aga seekord keeldus lapse isa.
Nii et 2 aastat nad ei saanudki reaalselt kokku. Kurb.
Mis võimalused veel on kohtumisteks? Kas pean poega lubama isa koju või ei pea siiski (minu jaoks on see väga valus ja raske)? Kas isa võiks-peaks tulema minu uude koju (võin ise samal ajal kasvõi õue või poodi või mujale minna)? Kas on veel mingid võimalikud variandid, nii et kõik oleksid rahul?

Lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie küsimusele ei ole võimalik anda ühest vastust, sest lapse ja lahus elava vanema võimalikud kohtumiskohad ei ole kuskil nimetatud/määratletud, vaid olenevad peaasjalikult vanemate kokkuleppest. Teisisõnu tahan ma öelda, et laps ja lahus elav vanem võivad kohtuda nii lahus elava vanema kodus, lapse alalises elukohas kui ka kuskil neutraalsel pinnal – nt mängutoas või –väljakul. Laps ja lahus elav vanem võivad kohtuda ka Tallinna Perekeskuses, kus vajadusel viibib kohtumise juures sotsiaaltöötaja.

Iseenesest ei ole põhjendatud piirata lapse ja lahus elava vanema suhtlemist selliselt, et lahus elav vanem võib last külastada ainult lapse alalises elukohas ja ei tohi teda viia enda elukohta. Kui laps ja lahus elav vanem pole tõepoolest väga pikalt kohtunud, võib mõnda aega olla põhjendatud, et lahus elav vanem tuleb lapsega kohtuma lapse elukohta, kus laps ennast igal juhul turvaliselt tunneb, kuid seda siiski teatud perioodi kestel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand