Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saan nõuda lapse isalt kuni lapse 3-aastaseks saamiseni ka enda ülalpidamist?18.02.2013

Tere.
Meid ootab ees lahutus. Meil on ühine laps, 1-aastane. Emapalk varsti lõpeb ja laps lasteaias veel ei käi, tööle ma veel minna ei saa. Olen kuulnud, et lapse isa peaks maksma ka alla 3-aastase lapse emale elatisraha (st kuni lapse 3-aastaseks saamiseni). Mida ma pean tegema, et saama endale ülalpidamist kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni? Mis dokumendid ja kuhu pean esitama?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Endale ülalpidamise nõudmiseks on Teil alust siis, kui lapse eest hooldamine ei võimalda Teil ise enda ülalpidamise eest hoolitseda. Seega oleks ülalpidamise nõudmine põhjendatud näiteks siis, lapsele peale vanemahüvitise lõppemist lasteaiakohta koheselt ei saaks ja oleksite sunnitud lapse kasvatamisega seoses edasi kodus olema. Olete õigesti aru saanud, et lapse isal on eeltoodud alustel Teie suhtes ülalpidamiskohustus kuni lapse 3-aastaseks saamiseni.

Lapse isalt Teile ülalpidamise väljamõistmiseks tuleb esitada kohtule vastav hagiavaldus, millele on muuhulgas lisatud lapse sünnitunnistus, abielutunnistus ja abielu lahutamise tõend.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand