Perekonnaõigus


Küsimus: Mida pean ette võtma, kui olen mures oma 4a tütre elu pärast, keda ema veab oma pidutsemistele kaasa?20.02.2013

Mina ja lapse ema ei ela juba 3 aastat koos. Olen elanud palju eestist väljas, kuid olen külastanud eestit, et oma tütrega koos olla. Tavaliselt 2 nädalat iga 3 kuu järgi tütrega. Suviti 2 kuud jutti. Lapse ema on 26 ning ta on üsna peolembene. Laps on olnud kodus kui pidu käib ning tuba vööraid täis. Olen käinud sotsiaaltöötaja jutul ja ka ema kaasanud - pisut on aidanud aga mitte kauaks. Nüüd on ema oma vanade sõpradega koos tihti ja elatakse ka ühes asulas. Need vanad sõbrad on kasutanud mõnuaineid juba oma 10 aastat, nädalas paar korda kindlasti. Kuid nüüd on nii, et paar inimest on mulle öelnud, et laps on kaasa võetud ühte autoremondi töökotta, kus sõbrad koos ja pilves. Ühel kindlal korral on ka ema ennast pilve tõmmanud kui laps kaasas. Nüüd on nii, et enam ma ei saa oodata ja hiljem kurbade tagajärgedega tegeleda. Tegutsema pean enne kui midagi juhtub. Palun andke nõu kuidas edasi tegutseda ja kuhu konkreetselt pöörduda. Kurb on see, et info jõuab minuni hiljem sellistest tegudest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete oma lapse turvalisuse pärast tõsiselt mures ja lapse ema senine käitumine lubab arvata, et praegune olukord jätkub, võiksite mõelda lapse enda juurde elama võtmise peale. Kui Te lapse elukoha muutmise osas lapse emaga kokkuleppele ei jõua, tuleb lapse elukoha otsustusõiguse üleandmise nõudega pöörduda kohtu poole.

Kui Teil ei ole võimalik võtta last enda juurde elama (või Te ei soovi seda), tuleks pöörduda uuesti lastekaitsespetsialisti poole ja informeerida teda olukorrast. Seejärel võtab lastekaitsespetsialist ilmselt ühendust lapse emaga ja üritab talle selgeks teha, et tema käitumine ei vasta lapse huvidele ja edaspidi peaks ta lapse turvalise elukeskkonna esiplaanile seadma.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand