Perekonnaõigus


Küsimus: Kui palju peaksin tulenevalt mõlema kulutustest juurde maksma, kui laps on nädala minu juures ja 3 ema juures?20.02.2013

Tere.
Laps elab kuus 1 nädal minuga 3 emaga. Minul on tõendatud kulutused 220 eur kuus, emal 520 eur. Kui palju ma pean juurde maksma, et kohustused oleksid võrdsed? Kuidas seadus näeb ette sel juhul arvutuskäiku?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseadus näeb ette, et igakuine elatis ühele lapsele ei tohi olla väiksem kui pool alampalka – hetkel on alampalga suuruseks 320 eurot, seega ei tohiks igakuiselt makstav elatis olla väiksem kui 160 eurot.

Kohtupraktika on kujunenud selliseks, et kui lapsel pole päris vahelduv elukoht (teisisõnu ei esine olukorda, mil laps veedab mõlema vanema juures võrdse osa ajast), siis elatist alla miinimummäära välja ei mõisteta.

Seadus näeb nö ideaalis olukorda, et elatist maksev vanem (lahus elav vanem) enda poolt märkimisväärseid lisakulutusi ei tee ja elatist saav vanem kannab kõik lapsega seotud kulud.

Iseenesest ei välista eelnevalt esitatu erinevaid vanematevahelisi kokkuleppeid elatise maksmise osas, kuid julgen arvata, et kohus ei alandaks lapse ema elatisnõuet võrdeliselt selle seitsme päevaga, mis laps Teie juures veedab.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand