Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus piirata isa kokkusaamist lapsega, kui ta mind lapse juuresolekul mõnitab?25.02.2013

Me pole lapse isaga abielus. Elasime kolm aastat koos, siis sündis tütar. Siis läksime lahku kui laps oli nelja kuune, elasime lahus kolm aastat. Nüüd kuu aega elasime koos ja hakkame jälle lahku minema, kuna lapse isa ei suuda leppida, et mul oli siis teiste meestega suhted kui lahus olime. Mees on hakkanud mind mõnitama, paaril korral teinud seda ka lapse ees ja ka kirja teel. Laps on isa nimel. Ja lapse isa maksab ka alimente. Mida ma teha saaks või kuhu pöörduda, ei kannata seda mõnitamist enam ja kardan, et kui ta hakkab edaspidi ka lapse ees mind mõnitama, siis laps saab sellest aru nii, et ema polegi vaja austada. Kas sellises olukorras on mul õigus piirata lapse isa ja lapse kokkusaamisi?

Jään vastust ootama.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ilmselgelt on lapse isa selline käitumine lubamatu, kuid samas ei anna see Teile otseselt õigust lapse ja isa suhtlemist piirata. Pigem soovitaksin Teil isa ja lapse suhtlemine korraldada selliselt, et Teie nende kohtumistel ei viibiks – siis ei ole lapse isal võimalust Teiega halvasti käituda ja ta pühendub eelkõige lapsega tegelemisele.

Kui on alust arvata, et isa ei saa lapsega mingil põhjusel kahekesi olles hakkama, on võimalik kohtumised korraldada ka neutraalsel pinnal sotsiaaltöötaja järelvalve all. Sellist võimalust pakub näiteks Tallinna Perekeskus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand