Perekonnaõigus


Küsimus: Kui maksin aastaid pangalaenu ja kõik kommunaalkulud, kas lahutuse korral jagatakse kogu vara ikka võrdselt?25.02.2013

Tere! Mind ootab ees lahutus ja sooviksin teada kuidas toimub meie vara jagamine - nimelt on meil maja, mis on ehitatud pangalaenuga. Kogu ehituse detailid ja vajalikud esemed on ostetud minu pangalaenu arvelt, abikaasa ei kulutanud sentigi (saan seda ka panga väljavõtetest tõestada). Siiamaani (4a) maksan ainult mina pangalaenu. Lisaks maksan mina ka maja kommunaalkulud (elekter, prügivedu jne), ostan kütte st, et põhimõtteliselt ei ole temal maja suhtes mingeid kulutusi. Kas ka sellisel juhul ikkagi jagatakse vara võrdselt mõlemate vahel?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Teie ja abikaasa vararežiimiks on varaühisus, kuuluvad ühisvara hulka nii õigused kui ka kohustused, st teisisõnu abielu ajal soetatud vara (antud juhul maja) kui ka maja ostu finantseerimiseks võetud pangalaen. Kui puuduvad ühisvarasse kuulumist välistavad asjaolud (nt vara on omandatud kinke või pärimise teel), kuulub maja (ja ka pangalaen) Teie ja abikaasa ühisvara hulka ning seda olenemata sellest, et varal lasuvaid kohustusi olete täitnud vaid Teie.

Üldjuhul jagatakse ühisvara võrdsetes osades, kuid poolte kokkuleppel on ilmselgelt võimalik sellest ka kõrvale kalduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand