Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kohus võib suurendamise asemel elatisraha ka hoopis vähendada, kuna isal vaja maksta ka teisele lapsele?25.02.2013

2008 määras kohus lapsele elatiseks 84 eurot. Mehel on veel üks laps, kelle olemasolu ta unustas kohtule tõestada. Mees sai sellel ajal palka korralikult. Kahjuks aga arvele laekus vaid miinimum ja ülejäänud sai ümbrikus. Kuna lapse lasteaia tasu on juba üle 60 euro, siis hakkab mulle tunduma, et see elatis on naeruväärselt väike. Millised on minu võimalused, kui ma paluks kohtul uuesti elatise üle vaadata. Kardan, et ta tõestab see kord kohtule, et tal on kaks last ja saab miinimum palka ning ma jään ka sellest elatisest ilma mida praegu saan.
Lapse isa lapse kasvatamisest osa ei võta, kaks korda on teda juhuslikult poes näinud. Kas mul oleks üldse kohtus mõtet nõuda miinimumelatist või mitte?
Tean veel niipalju, et teise lapsega ta ka koos ei ela, kuid osa võtab tema elust.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Hetkel on kehtiv elatismiinimum 160 eurot, mis on märkimisväärselt suurem sellest, mida lapse isa Teile lapse ülalpidamiseks igakuiselt maksab. On ilmne, et Teile makstava elatise ulatus ei vasta lapse tegelikele vajadustele.

Kui pöördute kohtu poole elatise suurendamiseks kehtiva miinimumini, rahuldab kohus suure tõenäosusega Teie sellekohase nõude. Üldiselt on kohtupraktika kujunenud selliseks, et alla miinimummäära elatist välja ei mõisteta ja seda isegi juhul, kui elatise maksmiseks kohustatud isikul on teine laps. Seda, et kohus elatise suurendamise asemel elatist omavoliliselt vähendama hakkaks, karta ei tule.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand