Perekonnaõigus


Küsimus: Kui isaga ei ole mingit sidet ega kontakti olnud, kas siis pean ikkagi maksma tema hooldekodu arved?01.03.2013

Tere!
Enda isadus sai tuvastatud kohtu teel 25-aastasena, kuna tegemist oli kodakondsuse saamisega. Enne seda ja nüüdki elame teineteisest suhteliselt lahku. Kumbki ei torgi teise ellu. Lapsena isa lihtsalt polnud. Samas me kõik vananeme ja kuidas on seadusega? Kui isa tervis nüüd alt peaks vedama ja sattuma näiteks hooldekodusse, siis kas pean mina maksma tema puudujääva hoolduse osa, kuna pension on ju nii väike. Või kuidas üldse sellise suhte korral peab toimima? Aitäh vastuse eest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldjoontes lasub lapsel kohustus oma abivajava vanema eest hoolitseda, kuid siin on siiski teatud erandid. Üheks selliseks on muuhulgas see, et kui vanem ei ole täitnud oma ülalpidamiskohustust lapse ees (reeglina vanema kohustus ülal pidada oma alaealist last).

Teie kirjeldusest järeldan, et isa Teie elus ja kasvatamises osalenud ei ole, samuti ei ole täitnud oma ülalpidamiskohustust Teie ees. Sisuliselt võiks see anda alust Teie ülalpidamiskohustuse piiramisel tema ees, nt olukorras, mil tuleks tasuda isa hooldekodu arveid.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand