Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksin ette võtma, et mitte hakata hooldama isa, kes ei ole minuga 28 aastat suhelnud?23.05.2013

Tere,

Mul on selline küsimus, et kuidas on võimalik ajada asju nii, et minul poleks kohustust oma isa hooldamiseks, kes pole minu elu ajal minust huvi tundnud, ega minu kasvatamisest osa võtnud - ka mitte rahaliselt. Tegemist on minu jaoks täiesti võõra inimesega.
Hiljuti sai ta insuldi ning hetkel hoolitseb tema eest tema seaduslik abikaasa. Olen hakkanud tundma survet tema suguvõsa poolt, kes pole minuga alates minu kuuendast eluaastast saadik so 28 aastat suhelnud.
Mida peaksin ette võtma?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 103 lõik 1 alusel on võimalik ülalpidamiseks kohustatud isik ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada või täitmist ajaliselt piirata või elatise suurust vähendada, kui kohustuse täitmist on äärmiselt ebaõiglane nõuda – eelkõige on selleks alust siis, kui ülalpidamist saama õigustatud isiku abivajadus on tekkinud tema enda ebamõistliku käitumise tagajärjel, ülalpidamiseks õigustatud isik on jämedalt rikkunud oma ülalpidamiskohustust ülalpidamiskohustuslase vastu või õigustatud isik on süüdi tahtlikus kuriteos ülalpidamist andma kohustatud isiku või tema lähikondse suhtes.

Ilmselt võib olla tegemist ülalpidamiskohustuse jämeda rikkumisega, kui isa pole Teid rahaliselt mitte kunagi toetanud. Kui elatist Teie ülalpidamiseks kohtu poolt välja mõistetud ei ole, võib samas ülalpidamiskohustuse jäme rikkumine üsna keeruliseks kujuneda.

Kui Te ei soovi isa võimalikus ülalpidamises osaleda ja leiate, et isa on oma ülalpidamiskohustust Teie suhtes jämedalt rikkunud, on Teil õigus pöörduda tuvastushagiga kohtu poole, millega palute tuvastada, et Teil ei ole oma isa suhtes ülalpidamiskohustust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand