Perekonnaõigus


Küsimus: Kui asi läheb kohtuni, kas siis kontrollitakse ka ema elamistingimusi jms lapse heaolust lähtudes?03.04.2014

Mu naine läks ära 2 aastat tagasi ja jättis lapse minu hoolde. Oleme lahutatud. Elatist ta ei maksa ja lapsest pole ta siiani hoolinud. Tütar on 8-aastane ja elab minu juures, me saame hästi hakkama. Elame koos minu vanematega eramajas. Lapsel on oma tuba. Ta käib kodu lähedal koolis. Nüüd siis ema tahab last omale võtta, kuid kas see on niisama lihtsalt võimalik? Kui asi läheb kohtuni, kas siis kontrollitakse ka ema elamistingimusi jms lapse heaolust lähtudes?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanemad peaksid lapse elukohas omavahel kokku leppima – kui kokkuleppele ei saada, saab vanem pöörduda vastava nõudega kohtu poole.

Kohtumenetluse käigus külastab lastekaitsespetsialist mõlema vanema kodusid ja annab kohtule kirjaliku arvamuse, mis sisaldab muuhulgas kirjeldust vanemate elamistingimuste kohta.

Kui lapsel on välja kujunenud stabiilne elukorraldus, ei pea kohtud reeglina põhjendatuks lapse senise elukeskkonna kardinaalset muutmist ehk teise vanema juurde elama asumist, eriti veel olukorras, mil lahus elav vanem ei ole mitme aasta vältel lapse vastu üldse huvi tundnud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand