Perekonnaõigus


Küsimus: Kas pean nõustuma lapse ema sisse antud maksekäsu kiirmenetluse summaga, kui ta ei lase mul lapsega isegi kohtuda?04.04.2014

Tere,
lapse ema on andnud sisse maksekäsu kiirmenetluse seoses elatisrahaga. Kuna me pole ametlikult lahutatud ja lapse emaga läbisaamine on pehmelt öeldes inetu ning ta on keelanud ka mul lapsega kohtuda, siis kas ma olen kohustatud selle summaga nõustuma, mida ta nõuab? Samas pole ma ka kindel, et see raha üldse lapsele läheb, kuna tema eluviisid ei ole just eakohased. Lapse ema on mulle korduvalt selgeks teinud, et mul ei ole last, kelle vastu ma peaksin üldse huvi tundma ja nüüd on hakanud siis raha nõudma. Millised on minu võimalused ja kuidas ma peaksin üldse edasi toimima?
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse ülalpidamise kohustus ja lapsega suhtlemise õigus on kaks eraldiseisvat asja ja ebaõige oleks asuda seisukohale, et kui lapse ema takistab lapsega suhelda, siis ei pea lahus elav vanem elatist maksma. Kui laps elab alaliselt ema juures, on emal õigus lapse ülalpidamiseks elatist nõuda.

Kui Te lapse emaga lapsega suhtlemise osas kokkuleppele ei saa, tuleb esmalt pöörduda oma murega lastekaitsetöötaja poole ja kui see tulemust ei anna, siis suhtlemiskorra kindlaksmääramise nõudega kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand