Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 25- ja 26-aastased lapsed peavad oma isa toetama kui lahutuse ajal olid nad 5-6 aastased ja isa pole neid kunagi toetanud?07.04.2014

Minu lapsed on 25- ja 26-aastased. Üks nendest õpib (hetkel praktikal välismaal) ja teine elab välismaal. Lahutasin laste isast, kui lapsed oli 5- ja 6-aastased. Lahutasin kohtu kaudu, kuna laste isa kohtusse ei ilmunud, siis kolmandal korral lahutus registreeriti. Põhjuseks oli mehe alkoholi tarbimine. Lastele elatist ma ei nõudnud, kuna saan ise suurepäraselt hakkama. Laste isal ei olnud pidevat töökohta ja kui keegi tahab lapsi toetada, võib ta seda ka vabatahtlikult teha.
Laste isa kolis oma vanemate koju ja seetõttu me ei puutunud ka enam kokku. Lapsed on oma isa peale lahutust näinud umbe 2 korda. Rahaliselt ei ole laste ise kunagi lapsi toetanud. Nüüd saatis vallavalitsus, kus laste isa elab, kirja laste elukohta. Kirjas paluti abi lastelt isa ülalpidamiseks, kuna tema tervis on väga halb, põhjuseks toodi ikka alkoholi tarbimist. Laste isa on hetkel 52-aastane ja tema ise ei ole meiega ühendust võtnud. Kuna lapsed on mõlemad välismaal, siis pole nad kirja kätte saanud.
Ma elan ühe lapsega koos ja avasin selle, ma ei ole laste eest ise vastanud. Loomulikult seisan ma oma laste õiguste eest. Kas ma peaksin vastama ja olukorda selgitama? Kas lapsed peavad oma isa toetama? Kuidas antud olukorrast edasi toimida? Me ei soovi toetada inimest, kes ei ole seda ka ise elu jooksul teinud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina on lastel oma abivajavate vanemate suhtes ülalpidamiskohustus, kuid erandina võib kohus isiku ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada või seda piirata, kui kohustuse täitmist on äärmiselt ebaõiglane nõuda – üheks aluseks on seejuures PkS § 103 lõige 1 punkti 2 kohaselt olukord, kui ülalpidamiseks õigustatud isik on jämedalt rikkunud oma ülalpidamiskohustust ülalpidamiskohustuslase vastu. Teisisõnu, kui isa on kunagi jämedalt rikkunud oma ülalpidamiskohustust laste vastu, võib olla põhjendatud vabastada lapsed oma abivajava isa ülalpidamise kohustusest või vähemalt piirata seda kohustust.

Kui kohalik omavalitsuses on saatnud lastele vastavasisulise kirja, peaksid lapsed sellele kirjale kindlasti vastama ja kirjeldama olukorda ehk siis seda, et isa neid kunagi ülalpidanud ei ole. Võimalik, et kohalik omavalitsus sellega ei rahuldu ja otsustab lastelt ülalpidamiskohustuse täitmist nõuda kohtu kaudu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand