Tööõigus


Küsimus: Kas mind saab vallandada pärast 20 aastat töötamist ühekordse põhjendusega, et nagu ma ei oskaks inimestega suhelda?23.04.2014

Juhataja tahtis minuga rääkida ja hoiatas: meie peame vist teiega töösuhted lõpetama, kuna on tulnud kaebuseid, et te ei oska inimestega suhelda. Konkreetselt ühtegi nime ei nimetanud ja varem minu teada ei ole kaevatud minu peale, vähemalt minule ei ole seda keegi öelnud. See on esimene kord ja ma olen siin asutuses töötanud juba üle 20 aasta. Peale selle veel ütles, et tööd on vähemaks jäänud ja kõik nädalapäevad ei peakski tööl käima ning võtab mõne noorema siis minu asemele. Andis kaks nädalat mõtlemisaega. Ma arvan, et ta tahab mind töölt lahti lasta, aga koondamisteadet ega mingisugust kirjalikku teavet pole ma saanud. Ilmselt raha arvatavasti asutuses napib. Niisugused jutud liiguvad.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tulenevalt seadusest ei ole tööandjal õigus töölepingut korraliselt üles öelda. See tähendab seda, et tööandja saab Teiega sõlmitud töölepingu lõpetada vaid erakorraliselt, millise eeldused on sätestatud töölepingu seaduse (TLS) §’s 88. Näiteks sätestab TLS § 88 lg 1 p 3, et tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töötaja on hoiatusest hoolimata eiranud tööandja mõistlikke korraldusi või rikkunud töökohustusi. Sellise alusega töölepingu lõpetamine eeldaks töötaja poolt vähemalt teistkordset korralduste eiramist või töökohustuste rikkumist. Kusjuures seadus ei sätesta, millises vormis see tööandja hoiatus peab olema. Vaidluse korral peaks siiski olema tõestatav, et töötajat on hoiatatud.
Hinnates Teie esitatud asjaolusid, võib praegu ilmselt asuda seisukohale, et erakorraliseks ülesütlemiseks tööandjal alused puuduvad. Juhul, kui tööandja siiski Teiega töölepingu lõpetab, on Teil võimalik pöörduda töövaidlusi lahendava organi poole.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee