Tööõigus


Küsimus: Rekkameeste töö- ja vaba aeg23.05.2011

Minu abikaasa on kaugsõidu autojuht.
Kuidas seadus näeb ette nende töö- ja puhkeaja?
1. Kui Eesti Vabariigis on töötajal 21 (22) tööpäeva kuus, kas siis ka kaugsõidu autojuht peab saama oma 8 vaba päeva kuus kätte, s.t. need päevad peavad olema täiesti töövabad (s.t. mees on oma kodus)? Praegu on nii, et tööandja väidab, et töötasu on arvestatud kõigi päevade eest kuus ja puhkepäevadena loetakse ka komandeeringus olles tekkivad seisakud (tollis, peale- ja mahalaadimisel, piirijärjekorras - kus juht peab ju olema autos ja lihtsalt ootama - see pole ju vaba aeg).
Seega - kas autojuhil on õigus nõuda töö iseloomu tõttu ärajäänud puhkepäevi tagant järele (näiteks graafikut 3 nädalat tööl + 1 nädal vaba)? Tean seadusest tulenevate sõidutundide arvestust sõidumeeriku järgi, aga kui auto seisab, teeb juht ikka tööd - ootab järjekorras, annab infot, teostab tolliformaalsusi, korrastab või ootab dokumente, ühesõnaga - on valvel.
Ootan Teie kommentaari

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Vabandan kõigepealt oma hilinenud vastuse pärast.
Eesti tööandja juures töötab kaugsõiduautojuht EV Töölepingu seaduse alusel ja seega kehtivad tema kohta kõik TLS-st tulenevad töö- ja puhkeaja normid. Lähetuses olles kehtib samamoodi 40-tunnine töönädal koos seadusest tulenevate igapäevase ja -nädalase puhkeaegadega. Sõltuvalt lepingust võib ja ongi mõistlik kohaldada summeeritud tööaja arvestust maksimaalselt 4-kuulise perioodi peale. Vabu päevi on võimalik kasutada ka lähetuse ajal, kuid siis peab autojuht tõepoolest olema sel ajal kohustustest vaba. Järjekorras seismist ja passiivset ootamist võib teatud mööndustega tõlgendada valveajana TLS § 48 mõistes, mille eest tuleb maksta tasu, mis ei ole väiksem kui 1/10 kokkulepitud töötasust. Samas peab tööandja silmas pidama, et valveaja kohaldamine ei või töötajalt ära võtta tema igapäevast ja iganädalast puhkeaega.

Lugupidamisega:

info@metiabi.eu
www.metiabi.eu