Tööõigus


Küsimus: Kas ettevõtte tegevuse üle võtnud firma peab tagama puhkuse nii nagu eelmises firmas graafikus oli?17.07.2014

Tere! Sooviksin teada, kas minuga on õiglaselt käitutud või mitte. Juhtus nii, et asusin tööle firmasse X 1. aprillil 2013. Sain puhkust sügisel, peale poolt aastat töötamist. Võtsin kogu võimaliku puhkuse välja (2 või 3 nädalat, täpselt ei mäleta). Nüüd selle aasta alguses sai töötajatele määratud uued puhkusegraafikud, panin kirja oma neli nädalat - 1 nädal aprillikuusse, 1 nädal maikuusse, 2 nädalat juunikuusse (2.-15. juuni). Peale maikuist puhkust kutsuti mind töövestlusele firma Y poolt, mis pidi üle võtma firma X tegevuse, kuid kõik töötajad pidid selleks sõlmima uue tähtajatu lepingu firmaga Y ning lõpetama lepingu firmaga X. Kõik tundus sobivat ja töö sisu jäi samaks, ainult firma vahetus. PS. Mõlemad firmad kasutasid sama avalikkusele tuntud nime/kaubamärki, lihtsalt ühes kaubanduskeskuses oli seni tegev firma X, nüüd aga tuli selle asemele firma Y.
Töötajad viidi muutusega kurssi, ent puhkuste korraldamisest ei olnud juttu. Seega mina olin arvestanud, et võin rahulikult juunikuus kaks nädalat puhata, sest nii olin firmas X graafikusse kirja pannud.
Minu probleem avaldus siis, kui peale juunikuist kahenädalast puhkust läksin uuesti tööpaika ning mulle anti ette dokument, et kirjutaksin alla palgata puhkusele firmas Y, sest olin ju kaks nädalat töölt ära, kuigi leping uue firmaga (Y) kehtis juba 2. juunist. Olin sellele alla kirjutanud eelnevalt. Nüüd aga üllatas mind väga see, et kas ma ei saagi juulikuus palka juunikuus puhatud aja eest? Olin arvestanud, et juunikuine puhkus on tasuline ja arvestatakse keskmise kuupalga järgi ning et saan ilusti juulikuus raha nagu ikka. Nüüd aga selgub, et jään poolest kuupalgast sisuliselt ilma... Firma X ülemus maksis 5. juunil ära maikuu palga ja puhkusetasu. Selgusetuks jäi, mis puhkusetasuga tegu oli. Mulle tundus, et see oli maikuus puhatud ühe nädala raha, sest kokku tuli pangakontole üsna tavalise kuupalga tasu, järelikult ei maksnud ta mulle ette juuni kahe nädala rahasid, sest muidu oleks pidanud laekuma tunduvalt suurem summa.
Tööleping algas firma X bossiga 1. aprill 2013 ja lõppes 31. mail 2014. 5. juunil (firma X palgapäeval) tuli temalt viimane palk. Firma Y aga ei huvitunud üldse sellest firma X puhkusegraafikust ja andis palgata puhkuse, kui arvasin, et puhkan raha eest.
Nüüd olengi küsimuse ees: kas mind koheldi õiglaselt firma X bossi poolt, kes ei maksnud mulle juunikuise puhkamise eest? Või ta ei pidanudki midagi maksma? Kas peaksin siiski nõudma mingit raha või on kõik õiglane. Lihtsalt mind ei teavitatud, et mind ootab ees palgata puhkus. Tänan väga vastuse eest!

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie pikale küsimusele ei pea võimalikuks siin portaalis ammendavalt vastata. Jääb mulje, et tegemist on ebakorrektselt vormistatud ettevõtte üleminekuga ja probleem võib hõlmata kogu firmast X firmasse Y üleläinud personali. Tutvumata kõikide asjaoludega, ei ole võimalik väita, kas eelmine tööandja on korrektselt välja maksnud puhkusetasud, kas teise ettevõttesse üleläinud töötajate tööstaaž säilis (omab majanduslikku tähtsust koondamisel etteteatamise tähtaegade, saadavate hüvitiste ja Töötukassast saadavate rahade osas).
Eelkõige oleks vaja tutvuda Teie töölepinguga. Võib juhtuda, et probleem on palju laiem, kui ainult Teie personaalküsimus.
Soovi korral on võimalik registreerida ennast konsultatsioonile allpool olevate kontaktide kaudu, et peale kõikide asjaoludega tutvumist saada selgust Teie õiguslikus olukorras.
Korrektseid töösuhteid soovides:

Merike Michelson
merike@metiabi.eu
www.metiabi.eu