Tööõigus


Küsimus: Kas puhkust saab välja võtta vahetult enne dekreeti?20.10.2014

Lähen 17. novembril dekreeti. Kuni selle kuupäevani on mul välja teenitud 11 päeva puhkust. Tahtsin saada ka dekreedi ajal (alates 17. novembrist jookseks siis 11 päeva ka selle eest) jooksvat põhipuhkust välja võtta koos väljateenitud puhkusega, aga tööandja ütles, et ette puhata nemad ei lase. Kas mul on õigus nõuda ka dekreedi aegset puhkust ette (n.ö võlgu) ning kas tööandjal on kohustust seda anda? Mida tegema peab, kui tööandja siiski keeldub dekreedi aegset puhkust ette andmast?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere! TLS § 69 lg 2 alusel koostab tööandja puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul. Ajakavasse tuleb märkida põhipuhkus ning kasutamata puhkus. Võimalik on ka võtta puhkust, mida pole ajakavasse märgitud. Selleks tuleb tööandjale puhkusest ette teatada 14 kalendripäeva. Teade peab olema kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Teil on õigus nõuda põhipuhkust Teile sobival ajal TLS § 69 lg 7 p 1 järgi, mille kohaselt on naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust õigus nõuda põhipuhkust talle sobival ajal.

Kahjuks jääb veidi arusaamatuks, mida mõtlete täpsemalt dekreediaegse puhkuse all. Sellest tulenevalt pole võimalik ka viimastele küsimusele vastata.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee