Tööõigus


Küsimus: Kas koondamine on seaduslik, kui mulle ei ole enam tööd pakkuda, kuid sama töö peale võetakse kuulutusega inimesi?22.10.2014

Firma saatis mulle e-mailiga koondamisteate 4. septembril. Olen koondatud alates 3. novembrist. Minu tookoht ei kao, vaid seoses umberkorraldustega firmas pole neil minule enam tööd pakkuda. Samas on hetkel firma kodulehel toopakkumised täpselt samale tööle. Kas selline asi on seaduslik? Olen töötanud firmas üle 6 aasta ja kaebusi minu töö kohta pole olnud.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere! Koondamine TLS § 89 järgi tähendab tööandja poolt töölepingu erakorralist ülesütlemist majanduslikel põhjustel. Ülesütlemise põhjus peab olema seotud tööandja ettevõttega. Kõne alla tuleb koondamine töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise, tööandja tegevuse lõppemise, pankroti väljakuulutamise või muu majandusliku asjaolu tõttu. Võimaluse korral peab tööandja töösuhte lõppemisel majanduslikel põhjustel pakkuma töötajale teist töökohta.

Kui ettevõte tõepoolest otsib täpselt samale töökohale töötajat, kes täidaks samu tööülesandeid, siis ei saa Teiega töölepingu ülesütlemist pidada koondamiseks. Sellisel juhul pole töölepingu ülesütlemine seotud tööandja ettevõtte majandusliku olukorraga.

Pragusel juhul saaksite oma probleemiga pöörduda Tööinspektsiooni. Pöördumisel tuleks tõendina kaasata ka ekraanipilt kodulehe tööpakkumisest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee