Tööõigus


Küsimus: Kui pikk võib olla tööaja summeerimisperiood, kui see on lepingus kokku leppimata?24.10.2014

Töötan summeeritud tööajaga, täiskohaga ja kindel kuupalk. Tööpäevad on erineva pikkusega 10-20 tundi. Tööpäevade vahelise puhkeajaga on kõik korras. Küll aga on probleem ületundidega. Iga kuu saan meili peale palgalehe, lehel on kirjas selle kuu normtunnid ja kokkulepitud kuutasu. Ületunnid on siiani tasutamata ja neid pole ka kuskil kirjas mujal, kui internetis saadaolevas graafikus. Samuti pole töölepingus summeerimise aja pikkust? Kui pikk võib summeerimisperiood olla, kui see on lepingus kokku leppimata? Näiteks kui võtan kokku oma okt, nov ja dets tunnid (vaadates graafikut), siis on detsembri lõpuks 46 ületundi. Iga kuu makstakse aga normtunnid kindla kuupalgaga. Rääkimisest kasu pole. Nüüd ongi mul konkreetne küsimus, kuidas ma tõestan oma ületunde, sest see on kestnud juba nii pikalt ja on mõte minna töövaidluskomisjoni.
Teine mure on see, et tuleb ka päris palju öötunde. Kas öötundide lisatasu saab sisalduda kuupalgas? Lepingus kirjas pole, et töötasu sisaldab ka tasu öötundide eest.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Üldjuhul võib summeeritud tööaja arvestusperiood olla maksimaalselt neli kuud, eranditeks on turismi, põllumajanduse, tervishoiu ja hoolekande valdkonnad, kus kollektiivlepingu olemasolu korral lubatakse kohaldada aastast arvestusperioodi.
Tulenevalt TLS § 6 lg 9 on teoreetiliselt võimalik, et teatud tingimustel loetakse summeeritud tööaja arvestuse kokkulepe sõlmituks ilma kirjaliku kokkuleppeta, poolte faktilise käitumise tõttu. Isegi siis, kui sõltuvalt asjaoludest, on summeeritud tööaja arvestuse kohaldamine seaduspärane, tuleb arvestusperioodi lõpus kogunenud ületunnid hüvitada. Neid määramata ajaks järgmistesse arvestusperioodidesse üle kanda ei ole õige.
Kui töölepinguga ei ole määratud, et palk sisaldab lisatasu öötundide eest, siis tuleb kl 22- 06 töötatud tunnid tasustada täiendavalt 1,25- kordselt.
Teie kirjeldatud olukorras on töövaidluskomisjoni poole pöördumine ilmselt õigustatud. Esimese asjana soovitaksin internetis olev vaidlusaluse perioodi tööaja graafik, kui oluline tõendusmaterjal, salvestada ja digialkirjastada. Teiseks soovitaksin spetsialistiga konsulteerida, kuidas sõnastada oma nõue, arvutada kokku võimalikud tulud- kulud ja seejärel otsustada töövaidluskomisjoni pöördumise otstarbekus ning kas piisab ise enda esindamisest või tuleks kasutada spetsialisti abi. Võimalik, et on olemas ka teisi lahendusi, kuidas saavutada õiglus närvesööva töövaidluskomisjoniväliselt.
Soovi korral on võimalik allpool olevate kontaktide kaudu registreerida ennast konsultatsioonile meie kontoris või Skype teel.
Õiglast lahendust soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu