Tööõigus


Küsimus: Kas see on lubatud, et ületundide tasu makstakse tavatariifi järgi "preemiana"?24.10.2014

Tere,
Kas töölepingus võib olla selline lause:
Töö eest maksab tööandja töötajale netosummana 4,6 eurot tunnis.
Õhtusel ja öisel ajal töötamine ning ületunnid on arvestatud tasu sisse. Kui ma teen 200 h tööd kuus, siis palgalehel on 168 h, mille eest makstakse + ülejäänud summa on kantud preemia alla, st pole näidatud ületunde riigile.
Ning ületunde ei ole meil kunagi ka tasustatud. Olen ettevõttes olnud 7 kuud, kas mul on õigus nõuda tagantjärele ületundide tasu?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere! TLS § 44 kohaselt eeldab ületunnitöö poolte kokkulepet. Tööandja võimalused nõuda töötajalt ületunnitöö tegemist on suhteliselt piiratud. Esiteks on ületunnitöö nõudmine õigustatud erilistel asjaoludel, mida töösuhtes tavapäraselt ei eksisteeri – tegemist peab olema eriolukorraga. TLS järgi on eelkõige ületunnitöö tegemist õigustavaks olukorraks juhtumid, kui töö tegemata jätmisel on reaalne oht kahju tekkimiseks. Teiseks võib ületunnitööd nõuda, kui selle tegemine on vajalik, see tähendab seda, et töö tegemist ei saa edasi lükata ja see tuleb ära teha viivitamatult. Kolmandaks võib ületunnitööd nõuda vaid juhul, kui selle tegemist saab töötajalt vastavalt hea usu põhimõttele oodata – tuleb kaaluda tööandja ja töötaja huvisid. Ületunnitööd saab nõuda vaid juhul, kui tööandja huvid kaaluvad üles töötaja omad.

Ületunnitöö hüvitatakse rahas vaid sellisel juhul, kui nii on eraldi kokku lepitud. TLS § 44 lg 7 sätestab, et ületunnitöö hüvitamisel rahas maksab tööandja töötajale 1,5-kordset töötasu.

Kindlasti ei ole õige töölepingus ületunnitöös eraldi ette kokku leppida, kuna üle ettenähtud tööaja töötamine on erand ning eeldab igaks juhtumiks eraldi kokkulepet. Seega ei ole selline lause töölepingus õigustatud ning Teil on õigus nõuda tagantjärele tasu ületundide eest.

TLS § 45 lg 1 järgi võib töölepingus kokku leppida, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee