Tööõigus


Küsimus: Kas 4 kuu katseaja töö eest on õigus saada lõpparvega ka puhkusekompensatsioon?19.10.2014

Tere,
Küsimus on selline. Minu katseaeg peaks lõppema 19.10.2014.
Täna 17.10.2014 ma sain teada, et leping minuga lõpetatakse.

Kuna töötasin ettevõttes 4 kuud, kas ma saan lahkudes puhkuse raha ka? Kui arvutada, et kui inimene töötab 6 kuud siis tal õigus saada 2 nädalat puhkus.

Tänan

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Vastavalt TLS § 71 on tööandja kohustatud töötajale töölepingu lõppemisel hüvitama kasutamata jäänud põhipuhkuse rahas. Eeldusel, et Teie töölepingus kokkulepitud puhkuse pikkuseks on 28 kalendripäeva, olete igas kuus välja teeninud 2,33 kalendripäeva puhkust, nelja kuu peale kokku 4 x 2,33= 9,32 kalendripäeva, mis tuleks töösuhte lõppemisel hüvitada.
Täiendavalt juhin tähelepanu sellele, et katseajal töölepingu lõpetamisest tuleb 15 kalendripäeva ette teatada ja kui seda tegi tööandja, siis lasub temal põhjendamiskohustus. Kui tööleping lõpetatakse etteteatamise tähtaega järgimata, tuleb tööandjal etteteatamata jäänud aeg rahaliselt hüvitada.
Juhul, kui Teile teatati töölepingu lõpetamisest katseaja lõpus, siis tööleping ise võib lõppeda peale katseaga- seaduses nõutava 15 kalendripäeva võrra. Sellisel juhul suureneb ka Teie hüvitamisele minev väljateenitud puhkuse osa.
Peatset uue töö leidmist soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu