Tööõigus


Küsimus: Millal pean esitama tööandja vastava avalduse, kui olen lapsehoolduspuhkusel ja hakkan varsti uuesti sünnitama?31.10.2014

Tere,
Olen hetkel 2-aastase lapsega veel lapsehoolduspuhkusel. Teine laps on sündimas 2. jaanuaril, sünnituspuhkusele ehk dekreeti lähen 3.12.2014. Tahaksin teada, millal pean esitama tööandjale avalduse, et soovin hetkel olemasoleva lapsehoolduspuhkuse lõpetada ja nö uuesti tööle asuda (tööle asumise kuupäevaks saab sünnituspuhkuse alguse päev). Kas teen seda koos sünnituslehe viimisega tööandjale, seal 3.12 kandis või esitan varem? Kuskilt lugesin, et seda peaks tegema isegi kuni 30 päeva enne sünnituspuhkusele minekut? Kõigepealt avaldus lapsehoolduspuhkuse lõpetamiseks ja siis hiljem kui saan dekreedilehe, siis viin selle? Kuidas siis õige on?

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Lapsehoolduspuhkuse katkestamisest on töötaja kohustatud teatama tööandjale 14 kalendripäeva ette, kui pooled ei ole kokku leppinud teisiti (TLS §68 lg2).

Lapsehoolduspuhkusel viibiv naine, kes soovib võtta uut sünnituspuhkust ning saada selle eest sünnitushüvitist, peab lapsehoolduspuhkuse katkestama. Selleks tuleb esitada tööandjale avaldus lapsehoolduspuhkuse katkestamiseks. Märkides avaldusele lapsehoolduspuhkuse lõpetamise kuupäevaks sünnituspuhkuse alguskuupäevale eelneva päeva, ei pea naine vahepeal tööle minema. Avaldus tuleb tööandjale esitada enne sünnituspuhkuse algust piisava ajavaruga (vähemalt 15–30 päeva varem), et tööandja ja haigekassa jõuaksid kindlustuse õigeaegselt vormistada.
Allikas: Eesti Haigekassa/sünnituhüvitis .

Kordaminekuid ja meeldivat lapseootust soovides:

Merike Michelson
www.metiabi.eu