Tööõigus


Küsimus: Ületundide eest tasumine07.06.2011

Tere! Kas tööandja käitub õigesti, kui ta otsustab ühepoolselt, et ta ületunde 1.5 kordselt välja ei maksa, vaid annab ainult vabu päevi. Mul on aprilli ja maikuuga kokku 74 ületundi. Mul on katseaeg ja soovin töölepingu lõpetada 10.juunist (vastav avaldus esitatud 26.mai). Tänasest, 03.juunist, olin sunnitud ära koju jääma tööandja survel, sest ta avastas eneselegi ootamatult, et töölepingu lõpetamise kuupäev on juba nii lähedal (10.juuni) ja pean omad vabad päevad välja võtma. Mina nõus polnud sellega, sest ma oleks soovinud 1.5 kordset töötasu ületundide eest. Aga kuna mul muud valikut polnud, siis olin sunnitud koju jääma. Isegi siis jääb 26 tundi üle - need lubas siiski 1.5 kordselt välja maksta. Mu vabade päevade arvestus peaks ikka õige olema, sest laupäev ja pühapäev ju ei lähe arvesse, ikka tööpäevad ainult? Kas käituti õigesti. Mina ise omal vabal valikul ei olekski neid ületunde teinud, aga ma tulin tööandjale vastu, kuna tööd oli nii palju. Ja ka 1.mail, riigipühal, olin ma sunnitud tööl olema. Kuidas seda päeva arvestatakse? Töötasu peaks 2 kordne olema, aga kas vaba päevana on ka topelt?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,

Tööandja on käitunud Teiega igati korrektselt. Oleme nüüd Euroliidus ja sealsete normide järgi on esmatähtis töötaja taastumine, ehk siis vaba aeg. Ületundide rahas hüvitamine on teisel kohal. Pühade aegne töötamine hüvitatakse ühekordselt vaba ajaga, kui ei ole kokku lepitud rahalises hüvitamises - sellisel juhul jah 2 kordselt.
Viide: TLS § 44 ja § 45.
Olen nõus, et seaduse mõte käib natukene ajast ees - see motiveerib kõrge elatustasemega Põhjala riikides, kuid Eesti praeguse palgataseme juures ei ole veel veenev.

Lugupidamisega:

info@metiabi.eu
www.metiabi. eu