Tööõigus


Küsimus: Mil moel saaks tõestada, et mõned tervisehädad on tekkinud tööst ja kas koondamise korral on sellel mõtet?23.01.2015

Olen saanud aimu, et mind ootab ees koondamine. Täpset aega pole veel teada antud. Olen asutuses olnud 13 aastat, vahepeal küll 3 aastat ära. Seoses raske füüsilise tööga on tekkinud mõningased terviseprobleemid, saan 40% töövõimetust. Mil moel saaks tõestada, et mõned tervise hädad on tekkinud antud tööst ja kas koondamise korral on sellel mõtet? Olen ka sageli olnud haiguslehel aga mitte kunagi nelja kuud kalendri aasta jooksul. Kas töövõimetus on koondamisel minu jaoks plussiks või miinuseks?

Vastus: Ingrid Iter, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui Te arvate, et Teie terviseprobleemid tulenevad tööst, peaksite pöörduma perearsti poole. Perearst suunab Teid vajadusel edasi töötervishoiuarsti vastuvõtule. Viimasel on õigus diagnoosida kutsehaigestumist või tööst põhjustatud haigestumist.

Kas töövõimetus on koondamise korral plussiks või miinuseks, on raske öelda. Kehtiva töölepingu seaduse § 89 lõike 5 kohaselt on koondamise korral tööle jäämise eelisõigus töötajate esindajal ja töötajal, kes kasvatab alla kolmeaastast last. Kuni 30.06.2009 kehtinud Eesti Vabariigi töölepingu seaduse alusel olid koondamise korral eelisseisundis ka töötajad, kes olid selle tööandja süül saanud kutsehaiguse või töövigastuse. Kehtiva seaduse alusel isikutel, kel on diagnoositud kutsehaigus või tööst põhjustatud haigestumine, eelisõigust tööle jäämisel ei ole.

Koondamise korral on tööandjal õigus pärast eelisõigusega isikute väljaselgitamist vabalt valida, kellega töötajatest ta töölepingu üles ütleb. Tööandja võib tööle jätta töötajad, kes teevad paremini tööd ja keda ta vajalikuks peab. Lisaks võib tööandja lähtuda töötajate valikul ka muudest asjaoludest, sh suhtlemisoskusest ja isikuomadustest. Samas peab tööandja arvestama võrdse kohtlemise põhimõtet ehk ei tohi töötajaid eelistada lähtuvalt nende soost, vanusest, rahvusest või muudest asjaoludest, mis tööga seotud ei ole.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).