Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus ühepoolselt muuta töölepingut ja vähendada koormust?23.01.2015

Tere!
Kas tööandjal on õigus ühepoolselt muuta töölepingut ja vähendada koormust ning minupoolse mittenõustumise korral öelda leping üles. Töötasu on riigi poolt kehtestatud alammäär.

Vastus: Ingrid Iter, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 12 kohaselt saab töölepingut muuta vaid poolte kokkuleppel. Kui Te töölepingu muutmisega nõus ei ole, peab tööandja võimaldama Teile tööd eelnevalt kokkulepitud mahus. Kui tööandja seda ei tee, on Teil õigus nõuda keskmist töötasu ka selle aja eest kui olite töö tegemiseks valmis, kuid tööandja tööd ei andnud (TLS § 35).

Tööandja võib töölepingu üles öelda vaid erakorraliselt ehk mõjuva põhjuse olemasolul. Mõjuv põhjus peab kindlasti olema seotud majanduslike asjaoludega või töötajaga - tema isiku või käitumisega. Ainuüksi asjaolu, et Te ei soovi töölepingut muuta, ei ole selliseks mõjuvaks põhjuseks, mis annaks aluse töölepingu erakorralisele ülesütlemisele. Küll aga on tööandjal õigus olukorras, kus tal töömahu vähenemise tõttu ei ole võimalik tööd kokkulepitud mahus tagada, töötaja koondada. Sellisel juhul peab tööandja võimaluse korral pakkuma Teile teist tööd. Kui see ei ole võimalik, siis teavitama Teid töölepingu ülesütlemisest sõltuvalt töösuhte kestusest 15 - 90 kalendripäeva (TLS § 97 lõige 2) ette ning maksma hüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses (TLS § 100 lõige 1).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).