Tööõigus


Küsimus: Kas kasutamata puhkuse kompensatsioon kujuneb eelmise aasta kasutamata puhkusepäevadest ja selle aasta kolme kuu eest ca 7 päevast?31.03.2015

TLS p. 71 kohaselt on tööandja kohustatud lõpparve väljamaksmisel rahaliselt hüvitama kasutamata jäänud aegumata põhipuhkuse.
Kas ma saan õigesti aru, et see moodustub eelmise aasta kasutamata jäänud põhipuhkusest (mida on maksimaalselt 28 päeva) ja jooksva aasta arvestuslikust välja teenitud puhkusest, mida näiteks kolme töötatud kuu kohta on ca. 7 päeva?
Ja arvestuses võetakse aluseks maksmiskuupäevale eelnenud kuue kuu keskmine töötasu?

Vastus: Leonid Siniavski, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 71 sätestab tõepoolest tööandja kohustuse hüvitada töötajale töölepingu lõppemisel kasutamata jäänud aegumata põhipuhkuse rahas. TLS § 68 lõige 1 sätestab, et põhipuhkust antakse töötatud aja eest. Põhipuhkuse nõue aegub ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse (TLS § 68 lõige 6). Seega, juhul kui Te ei kasutanud eelmisel kalendriaastal mingil põhjusel oma 28-päevast põhipuhkust ning lõpetasite käesoleval aastal oma töösuhted (ilma puhkust kasutamata) näiteks 31. märtsil, siis olete töösuhte lõppemise päevaks teeninud töötatud kuude arvelt välja õiguse kokku ligikaudu 35 (28 +(28:12x3)) kalendripäevale puhkusele, milline hüvitatakse Teile töösuhte lõppemisel rahaliselt, ehk makstakse välja lõpparves puhkuse kompensatsioonina.
Puhkusetasu (kompensatsiooni) arvutamisel lähtutakse Vabariigi Valitsuse 11.06.2009.a. määrusega nr 91 kehtestatud „Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord“ sätetest (https://www.riigiteataja.ee/akt/129032013021). Keskmise töötasu arvutamise aluseks võetakse arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud 6 kuu jooksul teenitud töötasud, mis on töötajale sissenõutavaks muutunud. Arvutamise vajaduse tekke kuuks on kuu, millal on arvutamise vajaduse tekitanud sündmus, ehk siis Teie näite puhul lõpparve maksmise päev.
Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).