Tööõigus


Küsimus: Millest see võib tulla, et lõpparvel on puhkusekompensatsiooni summa miinusmärgiga?31.03.2015

Tere!
Täna oli minu abikaasa viimane tööpäev ühes ettevõttes. Käesoleval aastal on mees puhanud 14 kalendripäeva, märtsis. Täna sai ta ka lõpparve ning palgalipikul oli üks väga segadusseajav number. Nimelt, "põhipuhkuse kompensatsioon" ning -182 eurot ning kogupalk, mis ta sai, oligi selle summa võrra väiksem. Kust kohast see -182 tulla sai? Loogiline oleks ju, et vastupidi - tööandja maksab puhkusetasu + veel kompensatsioon töötajale kasutamata puhkuse eest, mida on samuti 14 päeva. Abikaasalt on aga hoopis raha "ära võetud". Mida sellises olukorras ette võtta?

Vastus: Leonid Siniavski, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 68 lõige 1 sätestab, et põhipuhkust antakse töötatud aja eest. Teie abikaasa töötas käesoleval aastal ligi kolm kuud ning teenis nende töötatud kuude arvelt välja õiguse ligikaudu seitsmele (28:12x3= 6,99) kalendripäevale puhkusele. Kuna Teie abikaasa puhkas märtsis 14 kalendripäeva, siis oli ta töösuhte lõppemise ajaks (30.03) saanud tööandjalt 7 puhkusepäeva koos vastava puhkuserahaga avansina ette.
Tulenevalt TLS § 71 on tööandja töölepingu lõppemisel kohustatud hüvitama töötajale kasutamata jäänud aegumata põhipuhkuse rahas. Sealjuures on tööandjal töölepingu lõppemisel seadusest tulenev õigus lõpparvest ilma töötaja nõusolekuta kinni pidada (tasaarvestada) tasu väljatöötamata puhkusepäevade eest (TLS § 78 lõige 3). Seda Teie tööandja tõenäoliselt ka tegi, pidades Teie lõpparvest kinni (tasaarvestades miinusmärgiga) ette saadud 7 puhkusepäeva tasu. Ilmselt oleksite vastava selgituse saanud ka oma tööandja raamatupidajalt.
Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).