Tööõigus


Küsimus: Kas võin juhatuse liikmena töötada enda ettevõttes ka tasu saamata või pean ka lapsehoolduspuhkuse ajal endale töötasu maksma?20.04.2015

Olen eraettevõtte ainukene juhatuse liige. Juhatuse liikme lepingu asemel on mul tööleping, kuid viibin hetkel lapsehoolduspuhkusel. Kuna olen väikeettevõtte omanik ja ainukene töötaja kaks ühes, on elementaarne, et pean tööd tegema ka lapsehoolduspuhkusel viibimise ajal.
Kas mul on juhatuse liikmena õigus töötada enda ettevõttes ka tasu saamata või olen kohustatud ka lapsehoolduspuhkuse ajal endale töötasu maksma?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Äriühingu ja juhatuse liikme vahelised suhted ei ole töösuhted töölepingu seaduse tähenduses. Leping, mis äriühingu ja juhatuse liikme vahel pärast liikme ametisse nimetamist tekib, on käsundusleping. Seega ei ole päris korrektne Teie viide, et Teil on juhatuse liikme lepingu „asemel“ tööleping. Juhatuse liikme leping juhatuse liikme ning äriühingu vahel tekib juhatuse liikme ametisse nimetamisel. Juhatuse liikme leping ei pea ilmtingimata olema tasuline.
Juhul, kui juhatuse liige tegutseb ettevõttes ka nendes valdkondades, mis ei kujuta endast juhatuse liikme kohustuste täitmist, võib seal kõrval olla ka tööleping, mille alusel makstakse tasu töölepingu alusel.
Kui Te tegutsete ettevõttes ka muudes valdkondades (mitte ei täida ainult juhatuse liikme ülesandeid), ning Teil on sõlmitud tööleping, siis tuleb töötamise ajal maksta töötasu vastavalt töölepingule.
Lapsehoolduspuhkuse ajal sama tööandja juurest, kelle juurest lapsehoolduspuhkusele mindi, töötasu saamine ei ole võimalik.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee