Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus muuta töögraafikut ühepoolselt ilma töötajat arvestamata?20.04.2015

Töötan kuus 15 päeva, graafiku alusel, summeeritud tööajaga. Juunis plaanisin endale ühe kursuse, kus saan käia oma vabadel päevadel. Oma graafikut teadsin ette, kuna see on kindel intervall ja kursus on 14 päeva ja sobis ilusti. Nüüd aga muutis tööandja graafikut nii, et tuleb 21 tööpäeva kuus. Puhkeaeg graafikus on korras, arvestades summeeritud ajakavaga töötamist. Küsimus hoopis selles, kas tööandjal on õigus muuta ühepoolselt, ilma töötajat arvestamata. Kas see ei peaks olema mõlema huve arvestav? Mida sellises situatsioonis teha? Tööandjal vältimatut põhjust pole, põhjuseks on lihtsalt see, et puhkusel olevale töötajale ei võeta puhkuseasendajat ja 2 tööl olevat töötajat teevad ära ka tema töö. Kas seda saab nõuda?

Vastus: Ingrid Iter, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lp Pöörduja

Tööandjal on töölepingu seaduse § 47 lõike 4 alusel õigus tööaja korraldust teatud juhtudel ühepoolselt muuta. Ühepoolne tööaja korralduse muutmine peab tulenema ettevõtte vajadusest ja see peab mõistlikult arvestama mõlemapoolseid huve. Töötamisel summeeritud tööaja arvestuse alusel peab tööandja tegema enne tööajakava perioodi algust töötajale teatavaks tööajakava ehk graafiku. Töötajale teatavaks tehtud graafikut tööandja ilma mõistliku põhjuse ja töötaja nõusolekuta enam muuta ei saa.

Lisaks tuleb arvestada, et tööandja ei saa tööajakava planeerida selliselt, et töötajal tekiksid arvestusperioodi lõpuks ületunnid ehk tööandja ei saa Teid sundida ületunnitööd tegema. Juhul kui tööandja soovib, et Te töötaksite üle kokkulepitud tööaja, asendamaks puhkusel viibivat kolleegi, saab see toimuda vaid poolte kokkuleppel.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).