Tööõigus


Küsimus: Kas saan lõpetada tööleping erakorraliselt, kuna haige jalaga ei saa hakata uue töökorra järgi kolme korruse vahet käima?20.04.2015

Tere. Mure tervisega. Töötasin aastaid tööl esimesel korrusel. Aasta algusest aga muutis tööandja tööd nii, et pean käima kolme korruse vahet (muutus ei olnud hädavajalik) ja tööandja oli minu jalavigastuse probleemist ka teadlik. Nüüd olengi hetkel tänu tihedale treppidest käimisele haiguslehel. Kas mul on võimalik lõpetada tööleping erakorraliselt, kuna see töö muutus ei sobi mulle ja tööandja endiselt jätkata ei võimalda?

Vastus: Ingrid Iter, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lp Pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 91 lõike 3 alusel võib töötaja töölepingu erakorraliselt üles öelda kui töötaja terviseseisund ei võimalda tal kokkulepitud tööd teha ja tööandja ei võimalda talle sobivat tööd.

Kui korralisest ülesütlemisest peab töötaja TLS § 98 lõike 1 kohaselt ette teatama vähemalt 30 kalendripäeva, siis erakorralisest ülesütlemisest ei ole töötaja kohustatud tööandjale ette teatama, kui kõiki asjaolusid ja mõlemapoolset huvi arvestades ei või mõistlikult nõuda lepingu jätkamist etteteatamistähtaja lõppemiseni. Kui pikka etteteatamistähtaega töösuhte ülesütlemisel järgida ja kas seda üldse järgida, sõltub mõjuva põhjuse kaalukusest ja selle mõjust töösuhtele.

Seega kui Teil ei ole enam võimalik tööülesandeid kokkulepitud tingimustel täita, võite töölepingu üles öelda ka erakorraliselt. Ülesütlemisavalduse tööandjale võite esitada ka haiguslehel viibimise ajal.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).