Tööõigus


Küsimus: Mida sisuliselt ja praktiliselt tähendab reservväelase õppekogunemise nädalaks töölepingu peatamine? 20.04.2015

Tähtajatu töölepinguga (katseaeg läbi) töötaja on kutsutud nädalaks ajaks reservväelase õppekogunemisele. Mida sisuliselt ja praktiliselt tähendab selleks ajaks töölepingu peatamine?
Samas on töötaja teinud lahkumisavalduse ja nädalane õppekogunemise aeg jääb 30 päevase etteteatamistähtaja sisse. Kas selle aja võrra lükkub töölepingu lõppemise tähtaeg edasi?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Kehtiv töölepingu seadus ei tunne mõistet "töölepingu peatamine". Küll aga on töötajal TLS § 19 lg 5 alusel õigus keelduda töö tegemisest ajal, kui ta viibib õppekogunemisel.
Sisuliselt tähendab see, et esitate tööle oma õppekogunemise kutse ja lähete õppekogunemisele. Õppekogunemisel viibitud aja eest makstakse Teile toetust vastavalt VV valitsuse määrusele: https://www.riigiteataja.ee/akt/102092014008 .
Kuna seadusandlus ei näe ette TLS § 98 lg 1 määratud 30- kalendripäevase töölepingu korralise ülesütlemise etteteatamise tähtaja peatamist, siis Teie õppekogunemisele minek ei mõjuta mingil moel Teie töölepingu lõppemist. Tööleping lõppeb 30 kalendripäeva peale ülesütlemisavalduse tööandjale esitamist.

Edukat osalemist meie riigi kaitsel:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu