Tööõigus


Küsimus: Kas ettevõtte müügi korral on töötajatel lootust saada sarnast tasu nagu enne või lähtutakse puhtalt töölepingus sätestatust?22.05.2015

Tere päevast!
Meie praegune väike firma osteti ja võetakse üle ühe suure firma poolt. Kõik töötajad võetakse üle ning ka lepingud üks ühele. Siiani tundub kõik korralik, kuid praeguse tööandja juures olid eraldi sätestatud (need sätted pole töölepingus kirjas) ületundide ja nädalavahetusel tehtud tööde tariifid ning reaalsuses oli nii, et ma teenisin eelmisel aastal iga kuu rohkem nende lisatundidega, kui töölepingus kirjas oli. Loomulikult "ei tohi" lisateenistusega igapäevaselt harjuda - aga see kuulus meie töö spetsiifika juurde.
Fakt on see, et uuel tööandjal on uued tööreeglid ning sellelaadseid lisatasusid ettenähtud pole, mis tähendab mulle, et peab hakkama arvestama vaid töölepingus kehtestatud palganumbriga.
Kas siin on olemas mingi seadus, et uus tööandja peaks n.ö. "korrigeerima" palganumbrit, kuna reaalsuses inimesed teenisid iga kuu rohkem? Või tuleb lihtsalt antud situatsiooniga leppida, kuna must-valgelt on ju tööleping kui selline üks ühele üle võetud? Et niiöelda "oma viga" et ületunde tegid ja selle arvelt sulle rohkem palka maksti??
Suur tänu vastuse eest ette ja ilusat päeva!

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Kirjalik tööleping on see, millest tulenevad pooltele õigused ja kohustused. Seega peab tööandja järgima kirjalikku kokkulepet. Märgite oma küsimuses, et „praeguse tööandja juures olid eraldi sätestatud ületundide ja nädalavahetusel tehtud tööde tariifid“ – arusaamatuks jääb, mil viisil need eraldi sätestatud olid. Kui need on eraldi dokumendina olemas, siis on tegemist sisuliselt töölepingu lisana ning TLS § 112 lg 1 kohaselt lähevad töölepingud muutmata kujul üle, st et ka need kokkulepped. Kui tegemist oli suuliste kokkulepetega, siis on tõendamisega keerulisem, kuid mitte võimatu. Esiteks tuleks tõendada, et selline kokkulepe oli olemas (nt kaastöötajate ütlused, palgaarvestuse lehed, raamatupidamise andmed jne) ning teiseks, et need tasud olid saanud palga osaks.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee