Tööõigus


Küsimus: Kas on seaduse silmis võimalik olla haiguslehel, seejärel võtta välja puhkus ja "sõita" puhkusega sisse dekreeti?22.05.2015

Tere,
Olen rase ja haiguslehel stressi tõttu (pole soovinud üle viimist kergemale tööle). Sünnituskuupäev on 17.oktoober. Ma ei soovi enne enam tööle minna. Kas on seaduse silmis võimalik olla haiguslehel, seejärel võtta välja puhkus ja "sõita" puhkusega sisse dekreeti ning minna dekreeti mitte 70 päeva enne sünnitust vaid hoopis 60 päeva? (See oluline, kuna soovin vanemahüvitist hakata saama 2015 aasta järgi ja kui dekreeti lähen 60 päeva enne sünnitust, siis lõppeks dekreet 2016 aastal ja vanemahüvitist arvutataks 2015 aasta järgi).

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 59 kohaselt on naisel õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust 140 kalendripäeva. Õigus puhkusele minna on vähemalt 70 kalendripäeva enne sünnitust. Seega hiljem võib minna, aga võimalik ka varem. Oluline et selle 140 p jooksul toimuks sünnitus. Õigus põhipuhkus välja võtta, s.o 28 p on samuti olemas. Kui on näidustatud, siis on võimalik, et perearst pikendab teie haiguslehte kuu aja võrra. Töövõimetuslehte ehk siis praegu haiguslehte saab piiranguteta kasutada 120 päeva ehk siis 4 kuud.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee