Tööõigus


Küsimus: Kas tööseisaku ajal peab tööandja maksma keskmist palka või ainult miinimumi?19.05.2015

Töölepingus on miinimumpalk pluss lisatasud, st reaalne palk on kordades suurem kui miinimum. Tööseisaku ajal maksis tööandja ainult miinimumi, kas see on õige või peaks siiski maksma keskmist tasu?

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud Pöörduja

Vastuseks Teie pöördumisele selgitame järgmist, Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 28 lõike 2 punkt 1 nimetab tööandja põhikohustusena töötaja kindlustamist kokkulepitud tööga.

Juhul, kui töötaja ei saa teha tööd seetõttu, et tööandjal ei ole võimalik talle tööd anda, ei anna töötajale tööd, peab tööandja maksma töövõimelisele ja töö tegemiseks valmis olevale töötajale keskmist töötasu (TLS § 35).

TLS § 35 järgi peab tööandja maksma töötajale keskmist töötasu aja eest, mil:
• töötaja on töövõimeline (tegemist ei ole ajutise töövõimetusega, nt töötaja haigusega);
• töötaja on valmis tööd tegema (töötaja saab ja soovib tööd teha);
• tööandja ei ole andnud tööd, ei ole teinud töö tegemiseks vajalikku toimingut (taganud materjalide ja seadmete olemasolu, võimaldanud ruumidesse sissepääsu jne) või on tööandja muul viisil töö vastuvõtmisega viivitanud.

Hoolimata ülaltoodud eelduste täitmisest ei ole tööandjal keskmise töötasu maksmise kohustust olukorras, kus töö andmata jätmise on põhjustanud töötaja süü. Näiteks ei pea maksma keskmist töötasu aja eest, mil töötaja oma töökohustusi rikkudes põhjustas ise tööseisaku.

Kui tööandjal tekib nn tööseisak, siis etteteatamisaega seadus ette ei näe. Töötaja peab saama selle aja eest keskmist töötasu.

Eelnevast tuleneb, et tööseisaku aja eest peab tööandja maksma mitte põhipalka vaid keskmist töötasu TLS § 35 alusel.

Töötaja keskmise töötasu arvutamise alused sätestab 11.06.2009.a. Vabariigi Valitsuse määrus "Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord " Nimetatud määruse § 2 lg 2 sätestab järgmist: keskmine töötasu arvutatakse arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust (põhipalk, lisatasud, tulemustasud).

Töötaja ja tööandja vahelisest töösuhtest tekkinud lahkarvamus lahendatakse võimaluse korral töötaja ja tööandja kokkuleppel, kui kokkulepet ei saavutata, on õigus pöörduda töövaidluse lahendamiseks kohtusse või töövaidluskomisjoni.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).