Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab nõuda, et pean paarilise puhkuse ajal ära tegema kahe inimese töö?22.05.2015

Tere!
Kas tööandjal on õigus nõuda, et üks inimene peab ära tegema kahe inimese töö? Töötan kondiitrina, paariline on puhkusel. Iga päev on nimekiri tellimustest, mis tuleb 12h jooksul valmis teha. Töökoormus on sama, mis kahekesi töötades. Minu loogika järgi on hästi, kui on valmis 50% tellimustest, kuigi tegelikult suure punnitamisega jõuab ära teha ligi 90%, aga tööandja nõuab 100% ning paneb seletuskirja kirjutama, kui midagi tegemata jääb. Palk on aga ikka sama. Mina leian, et see on ju täielik absurd! Mida seadused selle kohta ütlevad?
Tänan vastamast!

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud Pöörduja


Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 15 lg 2 p 1 kohaselt teeb töötaja kokkulepitud tööd ja täidab töö iseloomust tulenevaid kohustusi.
TLS 5 lg 1 p 3 kohustab tööandjat teavitama töötajat tehtavatest tööülesannetest, mis võivad näiteks olla kirjas töölepingus või töölepingu juurde lisana kuuluvas ametijuhendis. Tööülesannete kirjeldus peab olema piisavalt selge ja arusaadav, tagamaks, et töötaja tööle tulles teab, milliste ülesannete tegemist temalt oodatakse.

Töösuhte käigus on tööandjal õigus nõuda töötajalt just sellist tööd, nagu tööülesannete kirjelduses on kokku lepitud (TLS § 17 lg 1) ja töötaja ei ole kohustatud tegema muud tööd (v.a. juhul, kui ülesande/korralduse täitmine tulenes hädavajadusest (TLS § 17 lg 4), s.o olukorras, kus on tõsine oht tööandja varale või muule hüvele kahju tekkimiseks).

Tööülesandeid peab töötajal olema mõistlikus koguses, nii et ta tuleb nendega toime kokkulepitud tööaja jooksul. Tööandja ei saa töötajat sundida ületunnitööd tegema. Juhul kui tööandja soovib, et töötamist üle kokkulepitud tööaja, saab see toimuda vaid poolte kokkuleppel (va kui tegemist on tööandja ettevõtte või tegevusega seotud ettenägematute asjaoludega).

Täiendavaid, töölepingu kirjalikus dokumendis loetlemata ülesandeid (nt kohustus kaastöötajaid asendada), võib töötajale anda vaid poolte kokkuleppel ja töötajal on õigus keelduda täiendavate, töö iseloomust mittetulenevate tööülesannete täitmisest (töölepingu seaduse §-d 15, 17).
Täiendavate tööülesannete eest tuleks tööandjal maksta töötajale lisatasu vastavalt kokkulepitavas ulatuses.

Seega, kui Teie töölepingus ei ole eraldi kokku lepitud, et Teie üheks kohustuseks on ka kaastöötajate asendamine nende puhkusel viibimise ajal ja Te ei soovi täiendavaid töö iseloomust mittetulenevaid ülesandeid täita või ületunnitööd teha, tuleks Teil sellest tööandjale ka teada anda (nt e-kirja teel).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil