Tööõigus


Küsimus: Kas riiklikele pühadele eelnev lühendatud tööpäev läheb kirja 8 tunnilise või 5-tunnilise tööpäevana?03.09.2015

Asutuse töösisekorra eeskiri ütleb, et riiklikele pühadele eelnevat tööpäeva lühendatakse kolme tunni võrra. Personalijuht teavitab 18. augustil kogu astust e-maili teel, et 19. augustil on tööpäev kolm tundi lühem (sama teavitamine toimub enne igat riiklikku püha). Mul on kindel kuupalk, kuid programmi jaoks tehtava töö pärast pean täitma tunnitabelit. 19. augusti kohta panen tunnitabelisse kirja 5 töötundi ja lahkun töölt 14.00 ehk kolm tundi enne tööpäeva lõppu. Septembris nõuab pearaamatupidaja augusti tunnitabeli ümbertegemist ning 19. augusti kohta 8 töötunni näitamist. Kuidas peaksin käituma mina?

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lp Pöörduja

Töölepingu seaduse (TLS) § 53 kohaselt tuleb tööandjal kolme tunni võrra lühendada Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva. Seadusest tuleneva kohustuse tõttu on ka nende kuude nn tööajanorm kolme tunni võrra väiksem ja tööpäev täistööajaga töötajal 5 tundi.

Tööandja võib töökorralduse reeglitega lühendada tööpäeva kõikide riigipühade eelsel tööpäeval, sest töötaja kasuks seaduses sätestatust soodsamad kokkulepped on lubatud (TLS § 2).

Tööaja arvestuse pidamise kohustus (TLS § 28 lg 2 p 4) on tööandjal ja tema otsustab, kuidas ta näitab lühendatud tööpäevad tööajatabelis.

Töötasu tuleb maksta kogu selle tööpäeva ehk kõigi kaheksa tunni eest. Tööandjapoolne tööpäeva lühendamine ei vähenda töötaja kuu tööajanormi ja saadavat töötasu, tööandja hüvitab selle.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000