Tööõigus


Küsimus: Kas õppepuhkust on võimalik võtta 1 päeva kaupa, et esmaspäeval koolis käia?03.09.2015

Tere
Käin õhtukoolis ja kool on iga esmaspäev algusega kell 16.00. Töö graafik aga langeb kaks korda kuus esmaspäeva peale. Kas õppepuhkust on võimalik võtta 1 päeva kaupa?
Ette tänades

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lp Pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 67 lg 1 kohaselt on töötajal õigus saada õppepuhkust täiskasvanute koolituse seaduses ettenähtud tingimustel ja korras.

Uus täiskasvanute koolituse seadus, milline jõustus 1.juulist 2015.a. (edaspidi TäKS), sätestab § 13 lõikes 1, et töötajale ja ametnikule (edaspidi koos töötaja) antakse tema taotluse ning õppeasutuse teatise alusel tasemeõppes või täienduskoolitusasutuse pidaja läbiviidavas täienduskoolituses osalemiseks õppepuhkust kuni 30 kalendripäeva kalendriaasta jooksul, millest 20 päeva eest makstakse keskmist töötasu.

Õppepuhkuse saamiseks tuleb esitada avaldus, teatada õppepuhkuse soovist ette 14 kalendripäeva, avaldusele lisada õppeasutuse teatis.

Seadus ei kohusta töötajat kasutama õppepuhkust ühe osana. Õppepuhkuse kasutamine on töötaja otsustada. Õppepuhkuse eesmärk on anda töötajale vaba aega õppimiseks ja tööalaseks enesetäiendamiseks. Töötajal on seega õppepuhkust võimalik võtta vajadusel ka ühe päeva kaupa.

TäKS § 14 lõikest 2 tulenevalt on tööandjal õigus õppepuhkus katkestada või selle andmine edasi lükata TLS § 69 lõikes 5 ettenähtud tingimustel.
TLS § 69 lõikest 5 tulenevalt on tööandjal õigus töötaja puhkus katkestada ettenägematu ja olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu. Tegemist on erandlike olukordadega, mida ei ole võimalik muul viisil lahendada, kui töötaja tööle kutsuda ja tööajakava ümber teha. Kui puhkus katkestati või lükati edasi, on töötajal õigus kasutada kasutamata jäänud õppepuhkuse osa tasemekoolituses või täienduskoolituses osalemiseks talle sobival ajal.

Tööandjal on õigus keelduda õppepuhkuse andmisest, kui õppepuhkuse päev või järjestikused õppepuhkuse päevad langevad üksnes töötaja puhkepäevadele (TäKS § 14 lõige 1).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).