Tööõigus


Küsimus: Kas puhkuste vaheline nädalavahetus arvatakse puhkuse sisse?26.10.2015

Tere,
mul on tööandjaga tekkinud mõningad lahkhelid ja jään argumenteerimises natuke jänni. Nimelt on asutuse sisene töökorralduse reegel: Puhkuse andmisel osadena peab igal kalendriaastal ühe katkematu puhkuseosa kestus olema vähemalt 14 kalendripäeva ja ühe katkematu puhkuseosa kestus vähemalt 7 kalendripäeva (või on ühe katkematu puhkuseosa kestus 21 päeva). Kui puhkuseperioodi sisse või kui kahe puhkuse perioodi vahele jääb nädalavahetus, siis arvestatakse laupäev ja pühapäev puhkusepäevade hulka.
Olen aasta alguses puhkuste ajakavva lisanud oma puhkuse 21-23.12.2015 ja 28-31.12.2015. Puhkuste ajakava on kinnitatud.
Tööandja väidab, et vastavalt töökorraldus reeglitele tuleb mul puhkusepäevade hulka arvata ka 27.12.2015 ehk pühapäev.
Mina argumenteerisin vastu, et 24-25.12 olen ma samasugune töötaja nagu puhkusel mitte olev asutuse töötaja, kes saab tavapärast töötasu.
Tööandja vastus oli, et kuna neid päevi puhkuse ega tööpäevade hulka ei loeta, siis saan nende eest ka palgaarvestuse täpselt nii nagu kõik töötajad olenemata sellest, kas nad puhkavad sel perioodil või mitte.
Nüüd jooksis minu juhe kokku.:) Kas olengi sunnitud 27.12 vormistama ka puhkuse? Kuidagi ei tundu õige see. Mida arvate?

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud Pöörduja

Vastuseks Teie pöördumisele selgitame, et töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 69 lõike 1 kohaselt määrab töötaja põhipuhkuse aja tööandja arvestades töötajate soove, mis on mõistlikult ühitatavad tööandja ettevõtte huvidega. Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul (TLS § 69 lg 2).

TLS § 68 lg 5 sätestab, et põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel.
Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks. Puhkuse põhjendamatut osadeks jagamist ja seeläbi puhkamise aja pikendamist aitab vältida tööandja õigus keelduda puhkuse andmisest lühemate kui 7-päevaste osadena. Samas poolte kokkuleppel võib põhipuhkust jagada ka lühemateks kui seitsmepäevasteks osadeks.

Kui Teie poolt mainitud puhkuse aeg on määratletud tööandja poolt juba aasta algul ettevõtte puhkusegraafiku koostamisel ning tehtud töötajaile vastavalt teatavaks, siis on tegemist põhipuhkuse lühemate kui seitsmepäevaste osade kasutamisega seaduslikul alusel.

Kui töötaja põhipuhkus on kantud tööandja poolt koostatud puhkuste ajakavasse, on töötajal õigus puhkust kasutada vastavalt ajakavale, puhkuste ajakava (kui see on koostatud õigeaegselt I kvartalis) on õigus muuta tööandja ja töötaja kokkuleppel.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal.
Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).