Tööõigus


Küsimus: Kui 2015. aasta jooksul pole kasutatud töövõimetuspensionäri lisapuhkust, kas need kanduvad siis üle 2016. aastasse?30.11.2015

Tere!
Kui 2015 aasta jooksul pole kasutatud lisapuhkust 7 päeva, kas need kanduvad üle 2016 aastasse? On kasutamata ka eelmise aasta omad, kas siis on ette nähtud 7+7 päeva lisapuhkust?
Samuti sooviksin teada, kas töölt lahkumise puhul peab tööandja lisaks põhipuhkuse maksmisele maksma ka lisapuhkuse päevad välja?

Tervitades!

Vastus: Leonid Siniavski, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Vastuseks Teie küsimusele selgitame järgmist. Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 57 kohaselt on töövõimetuspensioni või rahvapensioni töövõimetuse alusel saava töötaja iga-aastane põhipuhkus 35 kalendripäeva. Teil, kui töövõimetuspensionäril, on õigus saada kalendriaastas 35 kalendripäeva põhipuhkust, ehk siis tegemist ei ole tavalisele, 28-kalendripäevasele puhkusele liidetud 7-päevase lisapuhkusega, vaid tervikliku põhipuhkusega. Seda vaatamata sellele, et tavapärast 28-kalendripäevast põhipuhkust ületavad 7 kalendripäeva hüvitatakse tööandjale riigieelarve vahenditest Sotsiaalkindlustusameti kaudu.

TLS § 68 lg 5 alusel tuleb põhipuhkust kasutada kalendriaasta jooksul. Töötaja peab igal kalendriaastal oma põhipuhkuse (Teil 35 kalendripäeva) välja võtma täies ulatuses. Kasutamata puhkuseosa viiakse üle järgmisse kalendriaastasse. Põhipuhkuse nõue aegub ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Näiteks Teie käesoleva 2015.a. kalendriaasta pikendatud põhipuhkus (35 kalendripäeva) aegub 01.01.2017.a. Seega saate Te selle aasta puhkuse kasutamata osa (7 kalendripäeva) kasutada 2015.a. detsembris ning veel terve 2016.a. jooksul. Pärast seda on põhipuhkus aegunud. 2014.a. kasutamata puhkust 2016.a. enam kasutada ei saa.

Seega, puhkust on võimalik järgmisesse aastasse üle viia, kuid ainult juhul, kui tegemist on kasutamata jäänud puhkuseosaga. Kasutamata jäänud puhkuseosa all peetakse silmas puhkust, mille väljavõtmist on takistanud kas ettevõtte hädavajadusest või töötaja isikust tulenev oluline põhjus, ehk siis asjaolud, millised on vastavalt sätestatud TLS § 69 lõigetes 5 ja 6.

TLS § 71 järgi tuleb kasutamata jäänud puhkus töösuhte lõppedes töötajale rahas hüvitada. Kasutamata jäänud puhkuse hüvitamisel peab tööandja arvestama TLS § 68 lõikes 6 sätestatud puhkuse aegumise kohta käivat regulatsiooni, ehk siis töötajale hüvitatakse ainult tema kasutamata jäänud aegumata põhipuhkus. Töösuhte kestuse ajal ei ole puhkuse rahas või muudes hüvedes hüvitamine lubatud (TLS § 70 lõige 3).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).