Tööõigus


Küsimus: Kuidas töötasu kätte saada ja ausust tõestada?15.08.2011

1. juunil pakuti mulle tööd ehitusel. 2 juunil tulin tööd vaatama ja mulle öeldi, et ma täitsa asjalik kuju, et kas soovid olla töödejuhataja - mina muidugi nõustusin ja otsisin töölisi, enamjaolt tuttavaid, kes olid töötud. Nüüd on möödas 2 kuud ja kümme päeva kui alustasime tööd. Lepinguid meiega ei tehtud - põhjenduseks oli see, et nad ei taha makse maksta ja palgad seepärast ka suured. Kogu aeg lükatakse palgapäeva edasi ja antakse niiöelda avanssi, mis on suht naeruväärsed summad. Mina lõpuks vihastasin ja lõin käega ja lahkusin objektilt, ütlesin, et mina tasuta töötama ei hakka. Peale minu lahkumist ütles tööandja töölistele, et ta andis minu kätte nende palgad ja nõudku minu käest. Tuletan meelde, et nad on mu tuttavad ja kõik on minu peale vihased.
Mida tegema peaks, sellise olukorraga?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie olukord on keeruline, siin on sõna sõna vastu ja Te ise olete n.ö kahe tule vahele jäänud. Näen siin kahte võimalikku tegevusvarianti, milleks on politseisse pöördumine Teie kohta esitatud valesüüdistuse asjus, mille tagajärjel on ohtu seatud Teie füüsiline julgeolek või siis pöördumine üksinda või koos kaaskannatajatega töövaidluskomisjoni, taotledes töösuhte tunnistamist ja saamata jäänud töötasu. Mõlemal juhul on tööandjal kohustus tõendada Teile töötajate palkade andmine, Teil aga vajadus tõestada enda ja kaaskannatajate töösuhe ning kokkulepitud töötasu.
Politseisse pöördumise asjus ei oska täpsemat nõu anda, aga kui otsustate töövaidluskomisjoni kasuks, siis täpsemate soovituste saamiseks peaksite minema kas Tööinspektsiooni tasuta vastuvõtule või endale esindaja leidmiseks pöörduma tööõiguses orienteeruva spetsialisti poole.

Soovides Teile jõudu hea nime taastamisel ja saamata jäänud töötasu nõudmisel:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu