Tööõigus


Küsimus: Rahalise kahju hüvitamisest keeldumine liigkuuma töökeskkonna tõttu15.08.2011

Tere,

Kas töötajal on õigus keelduda kassapuudujäägi kinnimaksmisest, kui puudujääk on tekkinud ebainimlikult kuuma töökeskkonna mõjul tekkinud uimasusest ja keskendumishäirest? Töötan bensiinijaamas, kus teeme ja müüme ka kuuma toitu kaasa, seega pidevalt oleme kuumade ahjude keskel, kliente on meeletult palju, oleme päev otsa püstijalu ja juba paar nädalat ei jahuta konditsioneerid ruumi korralikult. Aknast paistab lisaks veel sisse päike ja kütab ruumi veelgi. Ja midagi ei võeta ette selleks, et asi muutuks. Leian, et tööandja on tekkinud olukorras ise süüdi.
Tänan vastamast!

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie juhtumit on raske kommenteerida. Täpne kassa seis on tõenäoliselt Teie otsene töökohustus. Antud olukorras hakkavad aga rolli mängima mitmed töökeskkonda mõjutavad tegurid, ettevõetud abinõud (töötajate pöördumised juhtkonna poole, juhtkonna tegevus, pädeva spetsialisti hinnang töötajate töö- ja tähelepanuvõimele, riskihinnangu olemasolu jne), puudujäägi suurus ja kui pika aja peale see tekkis jne.
Kahe viimase suvega on aktuaalseks muutunud ebaloomulikult kõrge temperatuur tööruumides, kuid minu praktikas puuduvad veel vastavad lahendid. Kuna Teie juhtum ei ole must-valge, siis soovitan kõigepealt pöörduda tööinspektsiooni juristi poole http://www.ti.ee/index.php?page=600& , kes valdab antud küsimises terviklikumat infot.

Lugupidamisega:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu